27 Ekim 2014

Yasemin Tatlısı ( Fas Mutfagı Jasmine Cookies)



İsmi Yasemin olanlar buraya :))
Onların ismine özel tatlı yapıyoruz. Tatlı diyorum çünkü şerbetliyoruz.Gerçek ismi Yasemin kurabiye olmuş olsa da.
Bu güzel tatlı arap tatlısı olarak biliniyor, daha doğrusu Fas tatlısı. Peki Fas neresi ben neresi, arap tatlısı neresi azerbaycanlı kız neresi?:) Nasibimde varmış öğrenmek demek ki.. Kısmet ayağıma gelmişti.
Daha önce bahsetmiştim pastanede işe başladım diye. İşte o iş yerinde  Cezayir`li iş ortagım yaparken görmüştüm bu tatlıyı.
 İşe başladığım ilk günlerde arkadaşın " tariflerimi kesinlikle kimseyle paylaşmam" demesi üzerine bir türlü cesaret edip soramamıştım tarifini.  Soramamıştım ama uykularım kaçmıştı :))  Bir an önce öğrenmem lazımdı bunun tarifini :)
Sag olsun Google amca çok yardımcı oldu. Ona sadece arap sweets diye sordum ve görseller bölümüne tıklayarak bu lezzeti aradım. Tarif degil de karşıma sadece fotografı ve satıldıgı dükkandakı fiyatı çıktı:))
Tabi ismini yazmayı unutmamışlar. Neymiş ismi Jasmine cookie. :)
Google`dan bulunca bu sefer Youtube abiye sordum Jasmine cookies diye. Youtube  Google`dan daha hızlı ve anında cevap verdi, üstelik tarif ve yapım aşamasıyla .



Tarifi bulmuştum geriye sadece yapacağım gün kalmıştı ve o gün de geçen gündü. 25/10/2014  Akşama yapacağımız Coffee Night`ın öğleni.
Tatlı beklediğimden de kolay oldu. Aşamalara bakarken " Ayy çok zor" demeyin. Yapıp şekil verirken çok zevkli oluyor ve uzun gözüken tarifi unutuyorsun. 
Youtube`dan izleyemeyenler, ingilizce bu tarif türkçesi yok mu diyenler, daha detaylı olsa daha iyi olur diyenler için ve tabi kendi yaptığım olsun diye tarifi yazmak istedim..



Not :
  • Tarifte ben renk kullandım ve gerçek tariflerde ismine uygun olsun diye mor renk kullanılıyor.
  • Siz kullanmak zorunda değilsiniz. Yok kullanmak istiyorum renkli olsun diyorsanız o zaman iki ayrı hamur yapın. Birisi beyaz olsun öteki hamur kakaolu olsun.
  • Kakaolu yapmak için hamurun un ölçüsünden 3 yemek kaşığı azaltın onun yerine 3 yemek kaşığı kakao ekleyin.
  • Bu ölçüden yaklaşık 12 adet çıkıyor. Çok fazla yapmak için malzemeyi artırabilirsiniz.
Malzemeler :

  • 1,5 su bardağı un (250 gr un)
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı gül suyu ( yoksa onun yerine 1 paket vanilya)
  • 1/2 çay bardağı  su
  • 1 cimdik tuz
  • çok az kırmızı gıda boyası 
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası ( hamuru açmak için)
  • Kavrulmuş Fındık ( üzerine )
İç harcı için:
  • 400 gr ceviz
  • 1 su bardagı şeker
  • 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1cimdik damla sakızı ( Dövülmüş ufalanmış şekilde. Olmasa da olur)
  • 1 yemek kaşığı kayısı marmelatı
  • 1/2 cay kaşığı tarçın 
Şerbeti için;
  • 1 su bardagı su
  • 1su bardagı şeker
  • 1 yemek kaşığı dolusu bal
  • bir iki damla limon suyu
Hazırlanması:

  • Öncelikle tencereye 1 su bardagı şekeri, 1 su bardagı suyu ve 1 yemek kaşığı balı ekleyip kaynatıyoruz. Ocaktan almadan önce bir iki damla limon suyu sıkıyoruz. Şerbet şekerlenmesin diye. Ocaktan alıp bir kenarda soğutuyoruz.
  • Hamur için unu derin karıştırma kabına alıyoruz, ortasında havuz yapıp bir adet yumurtayı, 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını, 1 yemek kaşığı gül suyunu ( yoksa 1 paket vanilyayı) bir cimdik tuzu ekleyip tahta kaşıkla  karıştırıyoruz.
  • 1/2 çay bardagı suyu  da azar azar ekleyerek yine tahta kaşık yardımıyla hamuru toparlıyoruz. 
  • Tezgaha un serpiyoruz, hamuru karıştırma kabından alıp tezgahta elimizle biraz yoğuruyoruz.
  • Streç filme sarıp 15 dakika bekletiyoruz. O arada iç harcı hazırlıyoruz.
  • 400 gr cevizi 1 su bardagı şekerle robotta çekiyoruz un haline gelinceye kadar. Çekilmiş cevize geri kalan malzemleri de ekleyip yoğuruyoruz.
  • 15 dakika sonra hamuru ikiye bölüyoruz. biri beyaz olarak kalıyor, 2. hamura çok az kırmızı gıda boyasını ekleyip iyice yoğurup rengi hamura yediriyoruz.
  • Bir kaseye 1 yemek kaşığı buğday nişastası  1 yemek kaşıgı da un ekleyip karıştırıyoruz, biraz tezgahın üzerine serpiyoruz. Önce beyaz hamuru alıp merdaneyle  açıyoruz, açtığımız hamuru bir kenara alıyoruz. 
  • Sonra  kırmızı  hamuru  açıyoruz beyaz yufkanın üzerine koyuyoruz, merdaneyle her iki hamurun üzerinden bastırarak hafif birleşmelerini sağlıyoruz. Hamurun kenar kısmından fazlalıkları kesip alıyoruz sonra eşit şekilde büyükçe karelere bölüyoruz. 
  • Sonra her kareyi 4 tarafından eşit kesiyoruz. Ortasına kadar degil. Resimde olduğu gibi.
  • Hazırladığımız iç harçtan cevizden biraz küçük toplar yapıp karenin ortasına koyuyoruz.

  • Resimdeki gibi şekil veriyoruz. 

Kavrulmuş fındık tanesini şerbete batırıp orta kısma koyup hafif  bastırıyoruz.


  • Geri kalan karelere de aynı işlemi uyguluyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 180 C ( 350F) önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz.
  • Piştikten sonra sıcak sıcak alıp önceden hazırlamış olduğumuz, derin bir kaba koyulmuş soguk şerbeti batırıyoruz Kaşık yardımıyla şerbetten tatlının üzerine bir kaç kere alıp alıp döküyoruz. Şekli bozulmasın diye elimizle bulamıyoruz şerbete.


Şerbetten alıp cupcake kağıtlarına koyup servis tabağına diziyoruz.
15 dakika sonra afiyetle yiyoruz.


3 Ekim 2014

Mozaik Pastalı Baklava



Benimle  bu lezzetin arasındaki aşk o gün Mantarlı Kurabiyenin fırının azizliğine uğradığı gün başlamış meğersem :)) Arkasından doğum günü pastasından artan kremayla devam etmiş. Gel babam git babam krema şekli bozulmuş kurabiyenin rondodan çekilmiş haliyle buluşmuş, onlara ceviz, tarcın, kakule, hazır baklava hamuru destek vermiş derken olmuş sana Mozaik Pastalı Baklava..
 Vay arkadaş milletin "Her şey o gün, seninle Üniversitenin kapısında çarpışıp elimdeki tüm dosyaların yere düşmesiyle, senin de onları heyecanla toplayıp bana uzatırken özür dilediğin an göz göze gelmemizle başladı" diye başlayan hikayeleri vardır. Benim hikayeme bak mutfak. robot, ceviz, yufka.. Ben benden habersiz mutfakla bildiğin aşk yaşıyormuşum :)) Bitmeyen, günden güne büyüyen aşk.. :)) Mutfak aşkı, yeni yeni güzellikler hazırlamak aşkı bitmiyor..



Evet, çalışmaya başladığım pastanede işler yoğunlaşmaya başladıkça daha bir zevkli hale geldi her gün bir tane de olsa değişik tarif yapmak.. Bildiğimiz klasik tariflerin şeklini değiştirip sunmak da bu işin en zevkli yanı.
 Rahatluğum diye isimlendirmek istediğim bu lezzeti de öyle keşfettim.. Doğum günü için yapılan kremadan artınca, Mantar Kurabiye istediğimiz şekli almayınca iki lezzeti bir birine karıştırıp ortaya böyle  farklı bir lezzet çıktı ki ben bu lezzetin hem tadına hem görüntüsüne bayıldım..
Kurabiye oluyorsa bu karışım kek ve pötibörle harika olur dedim.. Eve geldim geçen gün yaptıgım muzlu keki? pötibör bisküviyi kırıp ufaladım.Önceden buzdolabına kaldırdıgım kremaya da aldım geri kalan malzemeyi de ekleyip karıştırıp yaklaşan Kurban bayramı sebebiyle ev için de hazırladım ve aynı zamanda her zamanki gibi resimledim sizin için.. Simdi resimleri ve tarifiyle birlikte burada benim aşkım rahatluğum.
Ismine zor karar verdim. İç harcı mozaik pasta harcına benzedigi için isminin Mozaik Pasta Baklavası daha uygundu..

Ricam NOT kısmını okuyun .


 Not :

  • Her evin su bardak ölçüsü, ülkelere göre krema kalitesi, çikolata kalitesi çık farklı oluyor. O yüzden ölcülerde fazlalık ve eksiklik olur siz kendinize göre ayarlayın iç harçın kıvamını.
  • 2 paket Bisküvi az gelirse biraz daha ilave edin.
  • Ülker DanKek yerine evde yaptığınız sade kek de olabilir.
  • Harcın miktarı bir paket hazır baklava yufkasi için çok gelirse dert etmeyin gerisini  ister buzdolabına kaldırın, ister yuvarlayıp hindistan cevizine bulayın, ister de mozaik pasta gibi yapıp üzerine çikolata eritip döküp afiyetler yiyin.

Malzemeler:

  • Bir paket hazır baklava yufkası ( 24 adet çıktı bizim paketten)
  • 1 büyük paket Ulker Dankek + 2 paket Ülker pötibör
  • 2 kutu krema (400 gr whipping cream)
  • 2 su  bardağı çekilmiş ceviz
  • 1.5 su bardağı damla çikolata ( 300 gr bitter çikolata da olur)
  • 4 yemek kaşığı nutella (biscoff veya fındık ezmesi  harika olur)
  • 1 yemek kaşığı tarcın
  • 1 yemek kaşığı kakule ( olmasa da olur)
  • 200 gr tereyağı 

Üzerine :
  • yarım su bardagı damla çikolata



 Hazırlanması :

  • İki kutu kremayı tencereye boşaltıp ocağın üzerinde  kaynama noktasına gelince içine 1,5 su bardagı damla çikolatayı ekliyoruz. Sürekli karıştırarak çikolataların eriyip kremaya karışmasını sağlıyoruz.
  • Ocaktan alıyoruz soğuyunca içine 4 yemek kaşığı nutellayı ( nutella yerine 4 yemek kaşığı fındık kreması veya biscoff da olur ) ekleyip mikserle veya tel çırpıcıyla iyice karıştırıyoruz. 
  • Dankeki elimizle iyice ovalıyoruz, pötibör bisküviyi kırıp ufalıyoruz. 
  • Keki, bisküviyi, cevizi, tarçını, kakuleyi ( olmasa da olur) kremaya ilave edip yoğuruyoruz. Karışımı avucumuza aldığımız zaman çig köfte gibi şekil alacak kıvamda olmalıdır. O yüzden bisküvi az gelirse bir paket daha ilave ediyoruz ta ki o kıvamı oluşturuncaya kadar.
  • 200 gr tereyağını eritiyoruz.
  • Baklava hamurundan bir yaprak alıp tezgahın üzerine seriyoruz. Tereyağından fırça yardımıyla yufkanın üzerine sürüyoruz. 
  • İkinci yaprağı da alıp 1. yaprağın üzerine seriyoruz. Onu da yağlıyoruz. 
  • İç harçtan bir miktar alıp rulo yapıp yufkanın bize yakın bölümüne koyuyoruz. 

  • Rulo şeklinde sarıyoruz, rulonun üzerine de çok az yağ sürüyoruz.
  • Yağlanmış tepsiye diziyoruz. 
  • Geri kalan tüm yufkaları ikişer ikişer aynı şekilde sarıp tepsiye diziyoruz. Sonra uzununa 3 parmak genişliğinde kesiyoruz. 

  • Önceden ısıtılmış 200 C fırında ( 380 F) hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 
  • Fırından çıkarıp soğumasını bekliyoruz. 

  • Yarım su bardagı çikolatayı benmari eritip, kücük bir poşete koyuyoruz,poşetin köşe kısmından hafif delik açıyoruz. Hazır olan baklavanın üzerine istediğimiz şekilde sıkıyoruz çikolatayı ( nutellada sıkabilirsiniz) 

  • Hazır olan baklavayı bir kupa Ülker 2 si bir arada kahvesiyle  afiyetle tüketiyoruz:))
  • Afiyet olsun..



1 Ekim 2014

Cevizli Soçi Baklavası




Azerbaycan baklavası yapmadım desem " Nası yaaa çok ayıp bu güne kadar yapmadıysan " derseniz çok haklısınız da bir sorun neden yapmadın. Yapmama sebeplerim çoktu tabi ki. Teyzemin, ablamın, akrabaların yaptığı o harika baklavadan sonra kolları sıvamak hem zor geldi, hem ya tutmazsa endişesi oluştu..
Ve hasılı kelam hazıra konmayı sevdiğim için bir kere yapıp sevemediğim hariç ciddi anlamda Azerbaycan baklavası yapma işine kalkışmadım doğrusu.
Ta ki pastanede işe başlayıp farklı ne yapabilirim telaşına kapılıncaya kadar. Farklı tat güzel olur diyerek kolları sıvadım. Gerçek Azerbaycan baklavası olmasa da asıl ismi  Soçi Baklavası olan ama ismi bir çok yerde  Kolay Baklava, Tembel Baklava, Cevizli Pirok diye geçen tarifi denedim.   Beklediğimden de güzel oldu.. Sevildi, beğenildi ve bittiğinde aranan, sorulan lezzet yerine geçti.
Böyle beğenilmesine sebep belki de orijinal tarifin dışına çıkmam oldu. Şöyle ki tarifte baklavanın üzerine ilave olarak şerbet dökülmüyor. Denediğim zaman sanki biraz şerbet eklesek iyi olacak gibi hissettim ve fırından çıkarınca üzerine şerbet de gezdirdim. Tadı bana göre çok daha iyi oldu. Böyle begendim ve alıp yiyenler de böyle beğenince tarife kendimce yenilik getirmiş oldum.

Madem sevildi o zaman tarifi göz bebeğim bloga da yazmak şart oldu..



Malzemeler :

  • 4 yumurta ( birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır)
  • 200 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 200 gr sour cream ( bulamazsanız yağlı yoğurt )
  • 4 su bardağı un (az gelirse ilave edilir)
  • 1 silme çay kaşığı kabartma tozu
  • bir fiske tuz

İç malzemesi :


  • 4 yumurta akı
  • 1.5 su bardagı şeker
  • 600 gr çekilmiş ceviz ( yaklaşık
  • 1/2 çay kaşığı  kakule ( toz halinde bulamazsanız kendiniz 2 adet kakuleyi iyice ezip ufalayıp kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı tarçın (dolu değil)
  • 1 paket vanilya

Üzerine :
  • 100 gr tereyağı 
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 10-15 Tane ceviz

Şerbeti için: 

  • 1 su bardagı şeker
  • 1 su bardagı su
  • 1-2 damla limon suyu

Hazırlanması :
  • 1 su bardagı şekeri bir su bardagı suyla kaynatıyoruz, kaynadıktan sonra ocağı kapatıyoruz bir iki damla limon suyu ilave edip soğuması için bir kenara bırakıyoruz.
  • 200 gr  sour cream`e ( yaglı yoğurda) kabartma tozunu ve bir fiske tuzu ilave edip hafif  kabarması için  bir kenara bırakıyoruz.

  • Oda sıcaklığındaki tereyağını unla iyice ovuyoruz.

  • 4 adet yumurtanın akını sarısından ayırıyoruz. ( yumurta akına sarısının bulaşmamasına dikkat edin yoksa aklarını şekerle çırparken kabarmaz)
  • 1 adet yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırıp kalan 3 adet yumurta sarısını hamura ekleyip biraz daha ovuyoruz.
  • Hafif kabaran kremayı ( yoğurdu) ilave edip hamuru yoğuruyoruz, un az gelirse ilave edip kulak memesi yumuşaklığında  hamur yoğuruyoruz. 

  • Hamuru 3 parçaya ayırıyoruz. Her bir parçayı yuvarlayıp ayrı ayrı poşete sarıp buzdolabında 1 saat bekletiyoruz.

  • O zaman zarfında iç harcı hazırlıyoruz. Cevizleri robottan irice çekiyoruz, tarcını, ufalanmış kakuleyi ilave edip karıştırıyoruz.
  • 4 yumurta akını bir bucuk su bardagı şekerle beyazlaşıp köpük oluncaya  kadar çırpıyoruz.
  • Cevizli karışımı çırpılmış yumurta aklarına ilave edip karıştırıyoruz. Hafif ele yapışan karışım oluşuyor. ( aşağıdaki resimde olduğu gibi)

  • Fırın ayarını 180 C ( 350F) de ısınmaya ayarlıyoruz. 
  • 120 gr tereyağını eritiyoruz. 
  • 40x27 cm dikdörtgen borcam veya aynı ölcüde kenarları yüksek fırın tepsisini tereyağıyla yağlıyoruz. Buzdolabına koyduğumuz hamurları alıyoruz. Hamuru açacağımız tezgaha un serpiyoruz, 3 adet hamur parçasından bir tanesini alıp borcam büyüklüğünde dikdörtgen acıyoruz ve borcama yerleştiriyoruz.

  • Açtığımız hamuru alıp borcama yerleştiriyoruz,  hazırlamış olduğumuz iç malzemenin yarısını hamurun üzerine döküyoruz ve elimizle  hamurun her tarafına eşit şekilde yayıyoruz. Karışım ele yapışan karışım olduğu için yayma işlemi bir az zor oluyor o yüzden elimizi sürekli tereyağına batırıp harcı yayıyoruz. Yaydıkca da üzerinden hafif bastırıyoruz. Karışım hamura yapışsın diye. 


  • İkinci parça hamuru da dikdörtgen açıp iç harç sürülmüş katın üzerine seriyoruz, kenarlarından iyice bastırıp alt kattaki hamura yapışmasını sağlıyoruz. 

  • Geri kalan iç harcın hepsini ikinci katın üzerine boşaltıp birinci katta yaptığımız gibi eşit şekilde hamurun her tarafına yayıyoruz.
  • 3. parçayı da yine dikdörtgen şekilde açıp iki katın üzerine yayıyoruz, kenarlarından hafif bastırıyoruz.
  • Üzerine sürmek için ayırdığımız yumurta sarısını fırca yardımıyla üzerine sürüp önce uzununa düz şeritler halinde kesip daha sonra da enine verev şekilde kesiyoruz.
  • 100 gr eritilmiş tereyağını yemek kaşığıyla kesilmiş aralara döküyoruz.
  • Her bir dilimin üzerini cevizin yarısını bastırarak diziyoruz.

  •  Kenar kısımlar daha düzgün olsun istiyorsanız. kenar kısmı hafif kesiyoruz. 

  • 200 C ( 370 F)önceden ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişiriyoruz. 
  • Piştikten sonra çıkarıp kesilmiş izlerden bir daha bıçakla kesiyoruz ( üzerine ekleyeceğimiz şerbet aralara iyice ulaşsın diye)  sıcakken önceden hazırlamış olduğumuz şerbeti kaşık yardımıyla üzerine ve kesilmiş aralara döküyoruz. 

  • 2-3 saat sonra servis için hazırdır.
Afiyet olsun ..


✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM