27 Eylül 2014

Zlabia Tatlısı ( orta dogu tatlısı)



Anam beni farklı mutfaklar için doğurmuş. :))  Yani var ya Azerbaycan mutfağı hariç tüm mutfakları kolayca çözüyorum, bir tek Azerbaycan mutfağında başarılı olamadım. Ekmek elden su gölden olmuş ya hep ondan olabilir mi kine.. :)
Türk mutfağını çok iyi olmasa da iyiye yakın cözdüm. Şimdi sıra orta Dogu tatlılarında. Çalışmaya başladığım pastanenin patronu Filistinli ama Maşallah o kadar hamarat ki bir çok orta dogu ülkelerinin lezzetlerini iyi biliyor.
  Geçen gün  Zlabiye tatlısı diye bir tatlının siparişini almı. Nasılsa pastanenin Cezayirli çalışanı yapacak diye. Tabi işler ters gidince Cezayirli çalışan ben yapamam diye evine gitmiş. İs kaldı mı patronun üzerine :((
Ee üzerine kalanı o da benim üzerime atınca oldu mu sana farklı bir tarifi öğrenmeye sebep.. Tereddüt etmiş olsam da mutlu olmadım degil. Yalnız nasıl olacak bilmedim yine de gozümle görmek en iyisi diye patrona sen yap ben yardım edeyim dedim. Marifetli ya maşallah kolları sıvadı 1 saat içinde kocaman bir tepsi Zlabiye tatlısını yapıverdik beraber..


Bu harika tarifi bu gün bende evde yaptım. Çayı koyup şu resmini çektiğim tabağı bitirmemek için kendimi zor tuttum. Tamda rejim yaparken böyle tatlıları evde yapmak bildiğin işgence de ben kolayını buldum ama . Yapıyorum resim çekiyorum sonra komşuda eşimin bekar oğretmen türk gencelerine gönderiyorum.:) Sloganımız " yemiyoruz yediriyoruz."
Ayrıca çocuklar bu tatlıya bayılacak kesinlikle çünkü o kadar çıtır ve güzel ki tam çocuklar için keyif. Yalnız söyliyeyim tatlıyı çocukların eline vermeyin. Çocuğu masaya oturtun, olmadı yere sofrasına oturtun yani bir şekilde otursun yesin:))) Yoksa şerbetli elini evin her yerine sürer Allah korusun.. :)))
Neyse gecelim bu çıtır- çıtır harika lezzetin tarifine. Notu okumadan tarifi yapmayın derim.



Not:

Bu tariften bolca çıkıyor . Misafir gelecekse bu ölcü ideal
Sadece denemek isterseniz veya aile için yapacaksanız bu ölcüyü azaltarak yapabilirsiniz
Geniş tabada kızartın, yağı çok koymayın 4-5 su bardagı yeterli, hamuru içine sıkarken kolay şekil alsın diye.
Elinizi çabuk tutun kızartıp hemen şerbetin içine atın, şerbette çok bekletmeyin iki yuzunu de şerbete bulayıp hemen alın
Ayrıca Youtube dan Zlabiye tatlısı diye aratıp yapım aşamasına hamurun kıvamına bakın.

 

Malzemeler:

  •  2 su bardagı un
  • 1,5 su bardagı mısır nişastası
  • 3 su bardagı su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • bir fiske tuz
  • 4-5 su bardagı sıvı yağ ( kızartmak için) 

Şerbeti için :

  • 3 su bardagı şeker
  • 2,5 su bardagı su
  • bir iki damla limon suyu

Hazırlanması :

2.5 su bardagı suya 3 su bardagı şekeri ekleyip  kaynatıyoruz. Tencerenin altını kapatıp şerbetin içine  bir iki damla limon suyu sıkıyoruz, bir kenarda soğumasını bekliyoruz.
Hamuru için 3 su bardagı suya 1.5 mısır nişastayı ekliyoruz tel çırpıcıyla iyice karıştırıyoruz.
Sonra unu, mayayı, tuzu da ilave edip yine tel çırpıcıyla iyice karıştırıp pütürsüz, lokma tatlısının hamurundan hafif sıvı bir hamur elde ediyoruz.
Tavaya 4 su bardagı sıvı yağı koyup ısıtıyoruz.


Plastik ketçap kabının uç kısmını biraz kesiyoruz çok degil ince olması lazım.
Hamuru sıkma kabına boşaltıp kapağını sıkıca kapatıyoruz.
Ilık yağa dairesel hareketlerle hamuru sıkıyoruz. ( videoda olduğu gibi. Videoyu hamurun sıvı yaga sıkma şeklini göstermek amaclı çektim. Hamuru tek elle sıktıgım için tam şeklini alamadı videoyu çekim sırasında)


Her iki tarafını kızartıyoruz. Kızaran hamuru  delikli kepçeyle alıp şerbetin içine atıyoruz.
Her iki tarafını şerbete çabucacık bulayıp tabağa alıyoruz.
Üzerine yeşil fıstık serpiyoruz.
Afiyetle yiyoruz. 


Kakaolu Islak Kurabiye




Browni tadında diycem sorun bakalım kaç kere browni yaptın. Hiç... Yapmadım da yedim bir kere galiba.
Yemeden tadının nasıl olduğunu çözdum. Nasıl mı? Bu kurabiye sayesinde..
Tarifi netten arasanız istemediğiniz kadar çıkar. İşte o istemediniz kadar çıkacak olan  tarif arasında yer almak istedim. Kendimce resimledim yeni aldığım ama bir turlu çözemediğim Canon 50 mm lensle..
 Simdi hem tarifi hem fotoları ekliyeyim siz puan verin :)



Malzemeler:

  • 250 gr tereyağı ( oda sıcaklığında )
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 4 yemek kaşığı seker
  • 1 cay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  •  Aldığı kadar un
Şerbet için;

 2 su bardağı seker
2 su bardağı su
1 çay kaşıgı limon suyu kaynatıp soğumasını bekliyoruz.



Hazırlanması;

  • Un hariç tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Unu azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında hamur elde ediyoruz.
  • Cevizden büyük parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. 
  • 180 C ( 350 F) önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika pişiriyoruz.
  • Fırından çıkardıktan 3 dakika sonra kurabiyeleri sıcak sıcak 3 er 4 er tane derin bır kaba koydugumuz soguk şerbete atıyoruz. her tarafını iyice şerbete buluyoruz. çıkarıp servıs tabagına diziyoruz. Kurumadan üzerlerine  hemen çekilmiş yeşil fıstık serpiyoruz. 
  • Afiyetle yiyoruz .
Afiyet olsun!


İnstagram için çekmiştim bu fotografı altına da aynen böyle bir not geçmiştim "Bu aralar bir merak. Camerayı aldım elime. Yaptım bir Kakaolu İslak Kurabiye çektim de çektim". Demem o ki İnstagramdayım izlemek isterseniz @mutfak.dili diye aramanız yeterli..


12 Eylül 2014

Kırmızı Biber Sosu



Öyle bir lezzet olsun ki bazen tek basına da yensin, bir çok yemegin yanına çok yakışsın, ekmegi banıp banıp yiyesin canın istediğinde.
Aradığım bu lezzeti Özlem arkadaşımın bize hazırlamış olduğu harika lezzetler arasından buldum.. Buna benzer sosu bir amerikalı arkadaş da hazırlamıştı cipsle beraber yemek için.. Yalnız bir sosa nar ekşisi eklenirse, limon sıkılırsa, irice doğranmış ceviz eklenince daha bir lezzetli oluyor..
 Özlem arkadaşın sofrasında o kadar yiyecek vardı ki sostan doyasıya yiyemedim. "Özlem`cim sen bu sostan bana bir kaba koyuver evde doya doya yerim" diyerekten aldığım sosu hem resim için kullandım hem de içinde neler var tek tek incelemiş oldum :) Tarifi detaylı sormadım. daha önceden Skipper arkadaşın yaptığı sosla bu sosu karşılaştırdım ve kendi agız tadıma göre tarifi bir aşagı 5 yukarı çözdüm..:)


Malzemeler

  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil acı sivri biber
  • 1 adet büyük boy domates
  • 2 yemek kaşığı doğranmış ceviz
  • 1 tutam maydanoz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi (dolu degil)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • yarım diş sarımsak
  • tuz

Hazırlanması :

  • Kırmızı biberleri , yeşil biberi ocakta çok yakmadan sağa sola çevirip hafif közlüyoruz, kabukları soyuluyor gibiyse soyup  iri parçalara bölüp robotta iyice çekelim.. (kabukları soyulmuyorsa gerek yok kabuklu da çekebilirsiniz robotta)
  • 1 adet domatesin kabuklarını soyup ortadan ikiye keselim, elimizle sıkıp içindeki çekirdeklerini ve fazla suyunu çıkaralım, robotta çekelim.
  • Bir tutam maydanozu ince ince, cevizleri de irice doğrayalım.
  • Sarımsağı rendeliyoruz. 
  • En son olarak biberleri,domatesi, maydanozu, cevizi, sarımsağı birlikte karıştırıyoruz, zeytin yağını, limon suyunu, nar ekşisini, tuzu ekliyoruz, karıştırıyoruz.  
  • Hazır olan sosu nane yapraklarıyla süsleyip servis yapıyoruz. 

Afiyet olsun !


✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM