20 Ağustos 2014

Damla Çikolatalı Kakaolu, Sade Cupcake





Geçenlerde eşim kapıdan girer girmez kızıma " Annen nerede"diye soruyor. Benim dalgın kız " Hangi annem" diyor. :)) Eşim de gülerek " Kızım senin kaç tane annen var " diyor.. Sevgili eşim ben sana anlatayım o çocuğun kaç annesi var..
Sevgili Eşim diyorum ki o cocugun 
Yemek yapan annesi
Çamaşır yıkayan annesi
Ütü yapan annesi
Evi silip süpüren annesi
Bulaşık yıkayan annesi
Evin tüm alış verişini yapan annesi
Hasta olan çocuklara eşine bakan ama hasta olmamaya çalışan annesi
+ çalışan annesi var " tabi ki çocuk karıştırmış hangi anneyi çagırdıgını..

Ve bu çalışan anne her gün öğlen yemegi için çocuklara ne yemegi koysam diye düşünüyor kolları sıvayıp mutfağa giriyor her türlü yorgun haline rağmen..
Evet 2014 yılının ilk okul günü bu gün başladı Texsas Austin`de. Bana göre resmen koşu maratonu de başlamış durumda.. Maratonun ilk günü mutfakta poğaça ve cupcake pişti.. Pişmişken tarifi unutmadan buraya da not edeyim dedim..Unutunca gelip bakmak için :))



Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 1.5 su bardagı şeker  
  • 1su bardagı süt
  • 1/2su bardagı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı kakao ( kakaosuz yapmak isterseniz 3 yemek kaşığı un ekleyin kakao yerine) 
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardagı un .
  • Damla çikolata

Hazırlanması:

  • Oda sıcaklığındakı yumurtaları şekerle çırpıyoruz iyice köpük oluncaya kadar.
  • Sütü, sıvı yağı, vanilyayı da da ekleyip biraz daha çırpıyoruz.
  • 3 yemek kaşığı kakaoyu ( kakao eklemek istemiyorsanız onun yerine 3 yemek kaşığı un ilave edebilirsiniz), unu, kabartma tozunu ilave ediyoruz çok fazla çırpmadan sulu karışıma yediriyoruz.Normal kek kıvamında oluyor .  
  • Cupcake kalıplarına birer kağıt kalıp koyuyoruz, karışımdan her kalıba yaklaşık bir türk fincanı  döküyoruz. 
  • Üzerine 4-5 tane damla çikolata atıyoruz. 
  • Önceden ısıtılmış 180 C ( 350F) fırında 15-20 dakika pişirin .
  • Fırından almadan kürdanla iyice pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdanı batırıp çıkarın, üzerine hamur yapışmışsa 5 dakika daha pişirin yok kurdan temiz çıkarsa fırından alıp sogumasını bekleyin .
  • O arada bir çay veya kahve yapın, sonra da soğumuş cupcake`le o çayı, kahveyi afiyetle için. 
Afiyet olsun..



15 Ağustos 2014

Tahinli Kuru Baklava


 
 Tahin tek başına ekmegin üzerine sürüp yiyorum diyen var mıdır ki ?
Tamam Tahin bir çok derde devadır :
E,C ve B vitaminleri aşısından zengindir. Hücre yapısının bozulmasını engeller. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Kansere karşı koruyucudur. Damar sertliğini ve tıkanıklığını engeller.
Anne sütünü arttırır evet de tek başına tadı acımsı, kokusu güzel degil. Pekmezle güzel ikili olup kahvaltı sofraları süslüyor buna itirazım yok.
Ve tabi ki kurabiyesi, çörekleri hele ki kuru baklavası harika oluyor ki ben bunların hepsini çok seviyorum yiyorum ve kilo alıyorum.. Yaşasınn :))

Gecen sene yapmış olduğum tahinli çörek tarifini bu adresten bulabilirsiniz Mutfak Dili Tahinli Çörek .
Kuru baklava tarifi de şimdi burada.. Yalnız Not bölümünü kesin okuyun :))


 
Not :
  • Tarif için gerekli olan baklavalık yufka taze olmalı ( taze derken paketinden çıkarı, yufkanın katını açtığımız zaman yufkalar parçalanmamalı, kuru olmamalı ki yağlamak kolay olsun)
  • Tahin miktarını, arasına serptiğimiz şeker ve çekilmiş ceviz miktarını zevkinize göre bol kullanabilirsiniz.
  • Cevizleri robota çektikten sonra tepsiye serip sıcak fırında hafif kavrulmasını sağlayın, çok farklı tat oluyor kuru baklavaya. 
  • Malzemeyi miktar olarak belirtmiyorum çünkü bir paket  baklavalık hazır yufka paketi her ülkeye göre farklı. Paketin içinden kaç yaprak yufka çıkıyor bilmiyorum. O yüzden bir paket miktarı yazıyorum, paketin içinden ne kadar çıkıyorsa hepsini kullanın. Geri kalan yufkaları geri pakete koyup buzluga veya buzdolabına koyarsanız iyice kurur ve yeniden kullanımı zor olur.  


Malzemeler:
  • 1 paket Baklavalık yufka
  • Çekilmiş ceviz 
  • Şeker
  • Tahin
  • Tereyağı ve sıvı yağ
  • Pudra şekeri

Hazırlanması:

  • Önce fırını 180 C ( 350F) ısıtıyoruz.
  • Cevizleri robotta çekiyoruz tepsiye yayıp ısınmış fırında yaklaşık 5-6 dakika kadar kavrulmasını sağlıyoruz. ( farklı güzel tat oluyor)
  • Tereyağını eritiyoruz üzerine bir miktar sıvı yağ ekliyoruz.
  • Yufkadan bir yaprak alıp tezgahın üzerine seriyoruz, bir yemek kaşığı tereyağını yufkanın üzerine gezdiriyoruz ve fırca yardımıyla yağı yufanın her tarafına sürüyoruz. 
  • Yağladığımız yufkanın üzerine bir yaprak yufka daha serip ayni şekilde onu da yağlıyoruz. 
  • 3. yufkayı da seriyoruz ama yağlamıyoruz, tahinden bir dolu yemek kaşığı alıp yufkanın üzerine gezdiriyoruz, fırca yardımıyla tahini yufkanın her tarafına yayıyoruz, üzerine  1.5 yemek kaşığı şeker serpiyoruz, 1.5 yemek kaşığı ceviz serpiyoruz. 
  • İşlem bitince yufkanın geniş tarafından başlayarak sıkıca rulo yapıyoruz  2 parmak genişlinde ister düz, ister verev şekilde kesiyoruz. 
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 180 C (350F) önceden ısınmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 
  • Fırından çıkarıp soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip servis yapıyoruz.

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM