24 Nisan 2014

Çilek Soslu Cheesecake



Çiz kek yapan kalmadı blog aleminde benden başka. Ne Çiz kek arkadaş, moda olmuş resmen.. Bildiğimiz peyniri 3 yumurtayla çırpıp fırında pişiriyor :)) Ne abartılmış hemşirem..
Bir turlu cesaret edememiştim ama sonunda bende yaptım.
Bu günü kadar yapmama sebebim çık sevmiyor olmam. Ne yalan spyliyeyim yerken sanki hafif sekerli peyniri lom lom yutuyorsun gibi geliyor.. Dedim kendim yapayım belki farklı olur, Yaptım begendim :)) 

 Cizdiim  bir cake... Oldu Cheesecake :))
Tarif rahmetli babaannemden kalma. Rahmetli gençliğinde çok yapmıştı desem, yoksa gecen gün rüyama paşa dedem geldi " Kızım bizim sülalenin meşhur Cheesecake`ni yap" dedi tarifi rüyamda verdi desem, ne kadar saçmaladığım belli olur her halde..
Son zamanlarda instagramda moda olmuş başkasının tarifini kendi adına çıkarmak, sipariş alıyorum  tarifleri paylaşama kusura bakmayın demek. Böyle şeyleri ne yazık ki çocukça, acemice buluyorum ne yazık ki.
Tamam anneden, nineden, komşu teyzeden bir şekilde börek, çörek, kek tarif alınır da şu Cheesecake tarifi nasıl alınır onu bilemiyorum. Bu tarif kesin net aleminden gelmiştir.
Hadi tarifi çalıyorsun ok, yazmak istemiyorsun imden aldığını o da ok, ama şu sipariş alıyorum ondan tarifi yazmıyorumu anlamıyorum doğrusu..
Bu günü kadar televizyonlar, bloglar, dergiler, YouTube `da bangır bangır resimli , videolu tarifler veriliyor. Demek ki o tarifi alıp yapamayan olmuş ki sipariş alanlar hala sipariş alabiliyorlar.
İnstargamdan verilen tarife mi kaldılar. Yapmak isteyen illa ki bir yerlerden bulur tarifi, bir aşagı, bir yukarı tutturur her hangi bir tarifi.. Satmak istedikten sonra kafaya koyar YouTube`dan gercek Cheesecake tarifini bile bulur yapar.. Yeter ki  kafaya koyu versin tarif yapmayı, gerisi gelir..
Sipariş verenler yapmak istemeyen, yapsa acaba nasıl olur diye endişe edenler, çalışan hanımlar veya özel günlerde özenli bir şeyler olsun diyenlerdir.
Ben bile Türkiye`de olsam eminim ki bir çok lezzeti sipariş veririm.


Kısacası demem o ki Allah (c.c) kimsenin rızkını kimseye vermez. Bundan endişe etmeye lüzum yok. Hayat paylaşınca güzeldir.  Hem ayrıca tarifi vermek bu işin sadakasıdır..
Bir izleyici çok güzel yorum yazdı ben bunu instagramda paylaşı nca " Mum etrafını aydınlatmakla, ışıgından birsey kaybetmez." Gercekten de öyle..
Tarifi nereden aldığını yazmak bir inceliktir, erdemliktir. Adımız bir şey bilmeyen beceriksize çıkmaz eminim..

Neyse ben tarifi sevgili Hamurger.com adresinden aldım. Tarif harika bir tarif.. Bu günün tatlı misafirleri Süeda, Çiğdem, Diler çok beğendi.. Tam not aldım desem yeridir..  Hatta Çiğdem hazır sandı. Ben yaptım diyince çok şaşırdı " Genelde çok ağır olur bunların tadı, ama bu çok güzel olmuş " diyerek verdiyi destekle kesin bundan sonra çokça yapmak lazım  bu lezzeti diye karar aldım..

Not;

Tarifi arkadaş Türkiyede bulunan malzemelere göre vermiş bende bunu Amerika`da bulunan malzemelerle yaptım. Malum burada türk ürünlerini bulmak çok zor oluyor.
Peynir olarak Philadelphia krem peyniri kullandım 3 tane ( 226gr tanesi)


Alt taban için de burada satılan hazır Cheesecake tabanı olan Ready Crust markanın Graham isimli ürününü kullandım.


Krema olarak Nestle kullandım


 Uzerine de çilek sosu yaptım.
İki tarifi de ekliyorum inşallah.

   1. Cheesecake tarifi Türkiye`de ve Azerbaycan`da yaşayan arkadaşlar için.



 Malzemesi:

  • 700 gr labne peyniri
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 adet yumurta
  • 1 paket krema (200ml) ( sek olabilir) 
  • 1,5 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı nişasta ( tepeleme değil) 
  • 1 yemek kaşığı un

 Tabanı için :
  • 2 paket burçak bisküvi
  • 125 gr tereyağı 
Çilek sosu için:

300 gr çilek
yarım su bardagı şeker
1 yemek kaşığı nişasta ( dolu olmayacak)

Tabanın Hazırlanması :
  • Burçak bisküvileri rondodan geçirin, tereyağını ilave edip yoğurun. 
  • Kelepçeli kalıbın alt kısmına yağlı kağıt serip kelepçesini takın, alüminyum folyo ile kaplayın.
  • Kalıbı yağlamıyoruz, bisküvili tereyağlı harcı elimizle bastırarak tabana yerleştiriyoruz, buzluğa koyuyoruz. 

Kremanın hazırlanması:
  •  Labne ve şekeri birlikte mikserin düşük ayarında çırpıyoruz.
  • Krema, nişasta, un ve vanilyanı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz malzemeler iyice bir birine karışıncaya kadar. 
  • Yumurtaları teker teker ekleyerek çırpıyoruz. 
  • Buzluktan kelepçeli kalıbı alıyoruz hazır olan kremayı boşaltıyoruz. 
  • Kalıbı tezgaha bir iki kere vurup boşluğu varsa çıkarıyoruz.
  • Fırının kendi tepsisine su döküyoruz yaklaşık 2-3 büyük su bardagı. 
  • Kelepçeli kalıbı su dolu tepsiye yerleştiriyoruz, 175 C önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40-60 dakika pişiriyoruz.
  • 50 dakika sonra kalıbın kenarından tutup hafif sallayın  kekin yanları sabit, ortası hafif sallanıyorsa pişmiştir ( bende öyle olmadı sallayınca her yeri sabitti ) 
  • Fırını söndürün ama keki çıkarmayın, fırın kapagını aralıklı koyun en az yarım saat öyle dursun. 
  • Sonra fırından çıkarıp üzerine çilek sosunu hazırlayıp dökün.. 

Çilek sosu için:
  • 300 gr çilegi rondodan geçirin, üzerine sekeri ve nişastayı ekleyip tel çırpıcıyla küçük tencerede koyulaşıncaya kadar pişirin. 
  • Fırından çıkan Cheesecake`in üzerine dökün. 
  • Kalıbı öylece buzdolabına koyun bir gece olmadı en az 5-6 saat bekletin buzdolabında. 
  • Daha sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyin.. 
 

2. Cheesecake Amerika`da yaşayan arkadaşlar için :

 Malzemesi:

3 adet (226 gr) Philadelphia peyniri
1 su bardagı şeker
3 adet yumurta
1 paket krema (200ml) ( nestle crema kullandım ben )
1,5 paket vanilya
2 yemek kaşığı nişasta ( tepeleme degil)
1 yemek kaşığı un

  Tabanı için :
  • Ready Crust markanın Graham hazır cheesecake tabanı
  • 20-30 gr tereyağı
  • yarım su bardagı cekilmiş ceviz

 Çilek sosu için:
  • yaklaşık 20 tane büyükçe çilek
  • yarım su bardagı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta ( dolu olmayacak) 
 Tabanın hazırlanması :
  •  Ready Crust markanın Graham hazır cheesecake tabanını kutusunu açık elimizle ezip ufalıyoruz bir kaba
  • Üzerine yağı ve cevizi ilave edip karıştırıyoruz. 
  • Kelepçeli kalıbın alt kısmına yaglı kagıt serip kelepçesini takın, dış kısmını alüminyum folya ile kaplayın.
  • Kalıbı yağlamıyoruz, hazırlamış olduğumuz harcı elimizle bastırarak tabana yerleştiriyoruz, buzluga koyuyoruz.


Kremasının hazırlanması :
  • 3 adet (226 gr) Philadelphia peyniri 1 su bardagı şekeri birlikte mikserin düşük ayarında çırpıyoruz.
  • Krema, nişasta, un ve vanilyanı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz malzemeler iyice bir birine karışıncaya kadar. 
  • Yumurtaları teker teker ekleyerek çırpıyoruz. 
  • Buzluktan kelepçeli kalıbı alıyoruz hazır olan kremayı boşaltıyoruz. 
  • Kalıbı tezgaha bir iki kere vurup boşluğu varsa çıkarıyoruz.
  • Fırının kensi tepsisine su döküyoruz yaklaşık 2-3 büyük su bardagı. 
  • Kelepçeli kalıbı su dolu tepsiye yerleştiriyoruz,175C önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40-60 dakika pişiriyoruz.

  • 50 dakika sonra kalıbın kenarından tutup hafif sallayın  kekin yanları sabit, ortası hafif sallanıyorsa pişmiştir ( bende öyle olmadı sallayınca her yeri sabitti ) 
  • Firini kapatın ama keki çıkarmayın, fırın kapagını aralıklı koyun en az yarım saat öyle dursun. 
  • Sonra fırından çıkarıp üzerine çilek sosunu hazırlayıp dökün.. 

Çilek sosu için:
  • 300 gr çilegi rondodan geçirin, üzerine sekeri ve nişastayı ekleyip tel çırpıcıyla küçük tencerede koyulaşıncaya kadar pişirin. 
  • Fırından çıkan Cheesecake`in üzerine dökün. 
  • Kalıbı öylece buzdolabına koyun bir gece olmadı en az 5-6 saat bekletin buzdolabında. 
  • Daha sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyin.. 


18 Nisan 2014

Çörek Otlu Minik Tuzlu Kurabiye



Şekeri bırakalı neredeyse bir buçuk yıl olacak.. Bir Azerbaycanlı olarak çayı  kıtlama şekerle içen birisinin çaya şeker karıştırıp içmesi görülür şey degildi ondan bıraktım dermişim :)).
Yok ondan degil. Geçen sene zayıflama programına başlayınca bırakmıştım.. Aslında o kadar da çok kullanmıyordum. Hani pastayla bile şeker kullananlara göre ben çok iyi şeker kullanıcısıydım aslında. ( kullanıcı lafı garip anlaşılmasın :))
  Şekeri bir sabah kahvaltısında, bir kısır yerken,çekirdek çıtlarken, bir de yazacağım şu çörek otlu mini kurabiyelerin çeşitleri ile .. Yani sadece tuzlugillerle kullanıyordum şekeri..
Bıraktım mesudum oleyy... Nutella`yı, Hershey`s çikolataları, Ülker`in Albeni`sini, Metro`sunu, Dido`sunu, fıstıklı, sütlü çikolatalarını, tatlıları, pastaları. kurabiyeleri lop lop yediğimi saymasak.. Onlar bir kerem işlenmiş şeker sayılır heheh :))
Evet, çörek otlu minik tuzlu dedim.. Şu an attım ağzıma bir tane.. Allahım bu nasıl güzellik böyle. Çekirdeği  çıtlar gibi zevk veriyor yemesi.. Tabi yapması bir az sabır işi.. O da bende ne yazık ki kıt.. Çok minik yapamadım ama hedefimde bir gün turnayı gözünden minik minik vurcam..
Ben böyle de seviyom lokum gibi mini mini bitiyor.. Tarifi yapıp yerken haklıymış Mutfak dili diyeceksiniz..



Malzemeler.. 

  • 150 gr tereyağı
  • 1 su bardağı zeytin yağı
  • 1 çay bardagı çörek otu
  • 1 yumurta akı ( sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz)
  • 1 çay bardağından bir yemek kaşığı eksik şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un ( yaklaşık 5 su bardagı)


Hazırlanması:
  • Fırın 180 C (350 F) dereceye ayarlayıp ısıtıyoruz. 
  • 3 bardak unu yoğurma kabına koyup geri kalan malzemeleri de ekleyip yoğuruyoruz.
  • Geri kalan unu azar azar ekleyerek normal kurabiye hamuru yoğuruyoruz. 
  • Un az gelirse bir az daha ekliyoruz.
  • Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz yağlı kağıt serilmiş veya sıvı yağ sürülmüş tepsiye diziyoruz.
  • (Kurabiyelerin hepsi aynı büyüklükte olsun istiyorsanız hamurdan limon kadar parçalar koparıp çok büyük olmayan rulo yapın, bir parmak büyüklüğünde kesip öyle yuvarlayın. Hepsi yaklaşık aynı büyüklükte olacaktır.  )
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 

  • Sonra afiyetle yiyoruz. Hatta nasıl bitiyor haberimiz bile olmuyor.. :))
  • Resimde kurabiyler hafif çatlak gibi bunun sebebi kurabiyeler bir az büyük oldu ondan.. Daha küçük olursa çatlak olmuyor..


16 Nisan 2014

Melek Pasta





Blog aleminde yemek siteleri arasında çok merakla, hayretle izlediğim çok güzel bir yemek adresi var.
İsmi Cafe Fernando http://cafefernando.com/  ..  Neredeyse 6-7 ay önce yazılmış son yazı bu blogda. Anlaşılan yazarın günleri yoğun.. Gerçi yazdığı tarifler bu blogun sürekli tıklanmasına yeter ve artar bile..
Aynen benim sürekli gidip gelip tariflere bakıp bakıp hangisini yapsam dediğim gibi:)) Tarifler çok güzel resimlenmiş çok güzel anlatılmış..
Yaklaşık 4 yıldır bakıyorum bu bloga anlatımlar çok uzun geliyor hep kullanılan malzemeleri acaba bulabilir miyim  diyerek de vazgeciyordum, taki dayanamayıp Devil’s Food Cake – Şeytan Çikolata Giyer   tarifini yapıncaya kadar. Tarif çok uzun gözüküyor ama okuyunca ve tarifi bulunan malzemelerle yapınca tum tarifler eminim ki bu kadar kolaydır dedim.. Demek ki neymiş onyargılı olmamak lazımmış.

Ben de kolaylık olsun diye tarifi yaparken resimledim . Hepsini ayrıca yazacağım.. Lakin tariften once neden bu tarifin ismini Melek pasta diye değiştirdim onu yazayım:)
Gafe Fernandonun sayfasındaki resmin ekran görüntüsünü alıp İnstagramda yayınlamıştım.. Şeytan Çikolata giyer pastasını çok seviyorum ama yapamadım demiştim.. Altına böyle bir yorum yazılmıştı " Nimete iblisin adini verip onu şımartmayın".  Üstüme iyilik sağlık. Doğrusu ne diyeceğimi şaşırdım çünkü ismi ben vermedim.. "Ben yaparsam değiştiririm ismini" diye cevap verdim.. 
Ve yapıp instagramda yayınlayınca altına benim Melek pastam dedim ve ismi öylece kaldi Melek..
O gün bu gündür instagramda Melek pasta diye unlu oldu :))..

Yiyenlerden tam not alındı, benim de bundan sonra artık sürekli yaparım dediğim pastalar listesine girdi.. 
Belki simdi bakınca, okuyunca size de uzun gelebilir ama sakin ön yargı yapmayın.. Yapın çok memnun kalacaksınız ve hep bu pastadan yapmak isteyeceksiniz.. 
Aynı tariften bir kaç çeşit pasta yaptım. Hepsi çok güzel oldu. 
Hepsini bir anda eklemek isterdim ama süslemeleri ve sebepleri ayrı olduğu için farklı zamanlarda eklemeye çalışsam inşallah.. 
Şimdilik iki çeşit var elimizde.. :))
Yalnız lütfen Not kısmını okuyun.. 



 Not :

Tarifte Biscoff kreması var. Bu krema çok bulunan bir krema degil. Bu krema Belçika da üretilmiş ilk olarak. Avrupa ülkelerinde satılıyor ismi Speculoos diye geçiyormuş. Amerika`da ismi aynen Biscoff diye geçiyor Target marketinde satılıyor. Eğer bulamazsanız Amazon.com adresinden siparişle alabilirsiniz..
Türkiye`de, Azerbaycan`da ve başka ülkelerde bulunan arkadaşlar bunun yerine Sarelle markanın pürüzsüz findik kremasını kullanabilirsiniz..
Krema da sıvı krema olacak.. 
Tarifte pasta malzemesini iki yere bölerek ayrı kalıplarda pişirilmiş ben bir kere ayrı yaptım ama sonra tek kelepçeli kalıpta yapınca pek de bir fark olmadığını anladım.. o yüzden artık tek kalıpta pişirerek enine ortadan bölerek arasına kremayı sürüyorum..
İki ayni boyda kelepçeli kalıpta da yapabilirsiniz..


Malzemeler:

  •  3 adet büyük boy yumurta
  •  150 gram tereyağı (oda sıcaklığında) biraz da kek kalıpları için
  •  1,5 su bardağı (300 gram) şeker
  • 3 yemek kasığı kakao (iki tane 25 gr paket toplam 50 gr)  1yemek kasığı da kek kalıpları için ayırın
  • 2/3 su bardağı kaynar su
  • 1/3 su bardağı sıcak süt (yaklaşık 3 yemek kaşığı )
  • 1,5 su bardağı (210 gram) un
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 paket vanilya
Ganaj için;
  • 1 kavanoz (400gr) Biscoff krema ( onun yerine Sarelle findik kreması da olur)
  • 150 gr bitter çikolata, doğranmış
  • 150 gr sütlü çikolata , doğranmış
  • 1,5 su bardagı soğuk krema ( 400 ml)

Çikolata kırıntıları için;

  • 150 gr bitter çikolata, doğranmış


Hazırlanması:

  • Öncelikle pastanın etrafına konulacak çikolatayı yapmamız  lazım  ki pasta hazır olunca hemencecik üzerine yapıştıralım diye.
  • O yüzden 150 gr çikolatayı benmari eritiyoruz. Benmari nasıl eritilir bilen vardır.. ben bir daha yazayım. Sıcağa dayanıklı bir cam kaseye çikolataları koyuyoruz. Çaydanlığın alt kısmına biraz su koyup kaynatıyoruz. Kaynayan çaydanlığın üzerine cam kaseyi yerleştiriyoruz. Dikkat edelim kase suya temas etmesin. Kısık ateşe kaynayan suyun buharıyla çikolatalar erimeye başlıysaktır. Kaşıkla sürekli karıştırıp iyice eritiyoruz. ( ben farklı şekilde erittim kolayıma böyle geldiği için. resimde görüldüğü gibi)


  • İki tane 50x50 cm uzunluğunda eninde yaglı kagıt kesiyoruz.
  • Erittiğimiz çikolatayı bir adet yaglı kagıtın üzerine döküp spatulayla biraz kalın şekilde yayarak düzleştiriyoruz. Çikolatanın kalın olması iyidir ruloyu acarken çok parçalanmamış olur. Her tarafı eşit olcak. Diger yaglı kağıtı da onun üzerine serip, dikkatlice bastırıyoruz boşluk kalmayacak şekilde..
  • Sonra rulo şeklinde sarıyoruz, sabit kalacak şekilde buzluga koyup 2 saate kadar bekletiyoruz.



  • Fırını önceden 175 C ( 350F) ısıtın.
  • 20 cm kelepçeli kek kalıbının tabanına yaglı kağıt serip kesiyoruz kalıbın büyüklüğünde. Sonra kelepçe kısmını takıp sabitliyoruz.  Tereyağı ile yağlıyoruz. Kakao serpiyoruz her tarafına, sonra silkeleyip fazlasını dokuyoruz. Bir kenarda beklesin.


Kakaoyu derin bir kaseye döküyoruz. Üzerine yarım su bardagı kaynar suyu ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. Daha sonra yarım su bardağından biraz kaynar sütü ekleyip iyice karıştırıyoruz topak olmasın. Eğer olursa bir az daha süt ekleyerek acın.. Çikolata sosu kıvamında olacak.
 

Un, tuz, karbonatı bir kaba eleyin.


  • Oda sıcaklıgındakı tereyağını derin bir çırpma kabına koyup mikserle çırpıyoruz.  
  • 1,5 su bardagı şekeri ekleyip biraz daha çırpıyoruz. 
  • Yumurtaları tek tek ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra vanilyayı ekleyip bir daha çırpıyoruz.


  • Sonra sırayla biraz kakao karışımı ekleyip çırpıyoruz. Biraz unlu karışımdan ekleyip çırpıyoruz.


  • Az önce hazırladığımız kalıba döküyoruz karışımı her tarafına iyice yayılmasını sağlıyoruz.


  • Fırına koyup 20-30 dakika,, keklerin ortasına batırdığımız kürdan kuru çıkana kadar pişiriyoruz Fırından çıkarıp soğumasını bekliyoruz. O arada kremayı hazırlıyoruz.
  •  150 gr bitter, 150 gr sütlü çikolatayı  benmari eritiyoruz. Biscoffu ( Sarelle`yi) çırpma kabına alıyoruz. Eritigimiz çikolatayı Biscoffun( Sarelle`nin ) üzerine ekleyip karışana kadar çırpıyoruz. Ardından 1,5 su bardağı cig kremayı da ekleyip sadece krema kayboluncaya kadar çırpıyoruz. ( Amerikada olan arkadaşlar ben bu ckremayı kullanıyorum resimdeki) 
  •  Çok cırpmamaya dikkat ediyoruz. Yoksa çürümüş şekile dönüşür.


Sogumuş kekin yağlı kagıtını kaldırıyoruz.Kenarlarından sert kısmı incecik kesiyoruz. üzerinde yükseklik varsa hafifce bıcakla keserek düzleştiriyoruz.  Enine ortasından ikiye bölüyoruz. Kremanın üçte birisini alt tabanın üzerine sürüyoruz. Üst kısmını koyup geri kalan kremayı pastanın her tarafına sürüyoruz.



Buzlukan sardıgımız çikolata rulosunu alıyoruz. Ruloyu hızlı bir şekilde geri açıyoruz. ( hızlı dedigim çokta hızlı degil:))   Çok kırmamaya dikkat ederek yapıyoruz.


Cikolataların üzün olanlarından alıp pastanın etrafına diziyoruz. Geri kalan küçük kırıntıları da üzerine serpiyoruz. En az bir gece, olmadı en az 3-4 saa buzdolabında bekletin pastayı.


İsterseniz benim gibi bir az da yeşillik olsun diye yeşil fıstık serpin.


Cilek süslü Melek Pasta



Diger bir şekil pastayı da böyle süsleye bilirsiniz.

Kekin kenarlarından kestigimiz fazlalıga biraz cekilmiş ceviz, hindistan cevizi ve kremadan biraz ekleyip küçük toplar yapıp hindistan cevizine bulayarak minik toplar yapın.  Kremadan bir az daha ayırıp sıkma torbasına koyun.
Minik toplarla, cileklerle beraber pastayı süsleyin, Sıkma torbasına koydugumuz kremayla kekin kenarlarını istediginiz şekilde sıkın.

Aynen böyle..


Dilimlerken de  kesinlikle her defasında bıcagı suyla ıslatın harika sonuç alacaksınız..
Yoksa benim gibi böyle aceleye getirerek kesmeyin :))



Anlatım uzun olmuş olabilir ama inanın tane tane sabırla okusanız çık güzel sonuç alırsınız..
Afiyet olsun .. 


9 Nisan 2014

Patatesli Kırpık Börek



Börek bana göre her öğün yenilir.. Ekmeğin yerini tutmaz ama bazen onun yerine de yenilir.
Kahvaltının en güzeli, 5 çayının süsü, benim gibi gece bilgisayar başında bloga yazı yazıyorsanız veya oturmuş film izliyorsanız yanına harika eşlik edecek lezzet bence börek.. Haa lafı bu böreğe mi getiriyorsun yani deseniz hiç de haksız sayılmazsınız :))
Lafı tam da bu böreğe getiriyorum.. Emini bir çoğunuz bu böreği biliyorsunuz. Daha once buna benzer bir tarif daha yapmış yayınlamıştım.. Tarife burada ulasabilirsiniz Kırpık Börek ..
Bu onun biraz değişik şekli..



Malzemeler :

  • 4 adet yufka ( Amerika`da paket yufkadan sadece 3 tane çıkıyor o yüzden 3 adet yufkadan da olur o zaman 1.5 yufka taban kısmına, 1.5 yufka da üzeri için ayırıyoruz)
  • 2 su bardağı süt
  • yarım su bardagı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • yarım çay kasığı kabartma tozu
  • bir iki fiske tuz
  • 150 gr kaşar ( üzeri için)
Arasına :
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvı yag 
  • tuz, karabiber, kırmızı biber

Hazırlanması:
  • 4 adet patatesi haşlıyoruz. Kabuklarını soyup rendeliyoruz.
  • İnce ince doğradığımız 1 adet soğanı 3 yemek kaşığı yağda kavuruyoruz. Kavrulan soğana 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip biraz daha kavurduktan sonra üzerine rendelenmiş patatesi, tuzu, karabiberi, kırmızı biberi de ekleyip kavuruyoruz. Ocagın altını kapatıp bir kenarda bekletiyoruz.
  • Sut, sıvı yağı, 2 yumurta, tuz, kabartma tozunu ekleyip iyice çırpıp sosu hazırlıyoruz.
  • Böreği yapacağımız borcamı yağlıyoruz, 2 adet yufkadan buyuk parçalar koparıp hazırlamış olduğumuz sutlu sıvı yağlı yumurtalı sosa batırıyoruz ve borcama seriyoruz. 
  • Kavurduğumuz patatesin de hepsini dokup yayıyoruz yufkanın üzerine.
  • Geri kalan 2 adet yufkayı küçük küçük koparıp sosun içine ekleyip karıştırıyoruz, patatesin üzerine döküp her tarafına yayıyoruz.
  • 150 gr kaşarı da rendeleyip serpiyoruz yufkanın üzerine. 

  • 200 C ( 390 F) üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarıp biraz soguduktan sonra servis yapıyoruz.
Afiyet olsun !





4 Nisan 2014

Kıymalı Erişteli Yeşil Mercimek Yemegi..



Erişteyi ayrı severim, yeşil mercimeği ayrı.. İkisi birleşince de sevgim ikiye katlanır.. Yani oluyorum mutlu Sam Sam.. :))
Sam Sam kim diye sorarsanız açıklıyayım, Sam Sam bendeniz oluyorum.. Bana bizim ailede yani annemler, teyzemler, arkadaşlarım, beni çoook çoook sevenler ismimi tam söylemeden ve tabi sonuna cım, cim eki ilave etmeden öyle saf ve duru bir şekilde Sam Sam dediler sevimlilik olsun diye.. Yoksa hep hitap ederken Samı, Samire diye de seslendiler
Evet Bu Sam samin en çok sevdiği lezzettir bu erişteli yeşil mercimek..
Çok da zor bir yemek degil.. Olabildiğince kolay bir yemek.




Malzemeler:
  • 200 gr kıyma
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1.5 su bardagı erişte
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası ( dolu degil)
  • 7-8 su bardagı  su veya et suyu
  • 3 yemek kaşığı mısır yağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • tuz, karabiber,  nane


Hazırlanması:
  • 1 su bardagı yeşil mercimeği yıkıyoruz tencereye alıp üzerine 2.5 su bardagı suda 10 dakika haşlayıp suyunu süzüyoruz.
  • Diger bir tencereye sıvı yağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını koyuyoruz biraz ısındıktan sonra uzerine ince kıyılmış 1 adet soğanı ekleyip kavuruyoruz. 
  • Kavrulan soğana 200 gr kıymalı ilave edip kıyma suyunu çekinceye kadar, yaklaşık 10 dakika kadar kavuruyoruz.
  •  2 yemek kaşığı domates salçasını da ekleyip bir az daha kavurduktan sonra üzerine suyu veya et suyunu ekleyip kaynatıyoruz.
  • Kaynayan suya haşlanıp süzülmüş yeşil mercimeği ekliyoruz. 
  • 5 dakika sonra 1.5 su bardagı erişteyi ekliyoruz. 
  • Damat tadınıza göre tuz ve karabiberi ilave edip erişteler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz (Suyunu çok çekmesin)
  • Hazır olan çorbanın üzerine nane serperek servis yapıyoruz ( ben unutmuş olsamda :) 

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM