8 Şubat 2014

Bademli, Üzümlu Çikolatalı Mozaik Pasta




Pasta yapmak çoğu zaman zor gelir. Uzun aşamalı gibi gözüküyor.
Pandispanyası acaba kabarır m, yoksa çöker mi?
Ne yalan söyleyeyim bu tür soruları bende kendime sormuştum hatta evliliğimin ilk yılında Abdurrahman Cerrahoglunun Sofra Nimetleri kitabında 10 yumurtayla yapılan pandispanya tarifini denemiş sonuç hüsran olunca uzun zaman bir daha pandispanyayapmaya korkar olmuştum.
İlginç olan o kadar zor tarifleri olan bir kitabi çok sevmiştim. Belki de türk yemeklerini yapmam için ilk fikir kaynağı olduğu için olabilir.
Gel zaman git zaman o kadar çok pandispanya tarifi buldum yaptım ki artık çocuk oyuncağı oldu.
Başka pasta tariflerine yelken açmak gerekti pandispanya zor oluyor yapmak istemiyorum diyecek olanlar için böyle kolay bir tarif buldum..


Nasıl buldum peki bu tarifi? Yaptığım Pandispanyanın kenarlarını ve ortasını düzleştirmek için  kesip çıkardığım fazlalıkları artan kremayla birleştirip, içine hindistan cevizi, ceviz ekleyip yuvarlayıp yeşil fıstığa bulayıp küçük toplar yaparak. Harika bir lezzet olmuştu. Neden olmasın ki Kek Pastası bundan demiştim kendime..
Evde yapılan keklerin bazen hepsini bitirmek zor oluyor. O zaman bu pastayı yapmak en güzel çözüm oluyor.
Yok eğer kek kalmamışsa yeniden bir kek yapıp bu pastayı yapabilirsiniz veya hazır satılan Ülker Dankek alıp yapabilirsiniz tercih sizin..
Ben evdeki yapılan keki tercih ederim..

Pastayı istediğiniz çok güzel her hangi bir kek kalıbına yerleştirebilirsiniz. 
Ben İnternetten yanlışlıkla buyuk diye aldığım ama gelince küçük olduğunu fark ettiğim  kalp şeklinde kalıba da yaptım çok güzel oldu..
Sevgililer günü için özel böyle güzel sürpriz yapabilirsiniz mesela.. 



Ayrıca bu kekin şahane olan kısmı Biscoff denen harika bir kurabiye ezmesinin eklenmiş olması.
 Bu öyle bir lezzet ki anlatılmaz yenir görülür.. Resmen aşk yaşıyorum bu lezzetle pasta yaparken..
Tek başına ayrı güzel, kremayla birleşince ayrı güzel oluyor bu lezzet..
Hatta kavanozu açarken işaret parmağımla şu üsteki şekli vermek, zevkin en alası:)).
Bir parmak çalıyorum illa üzerine. :))  


Bu kurabiye ezmesini Amerika`da ve Avrupa da yaşayan arkadaşlar kolay bulabilirler, Türkiye`de ve Azerbaycan`da yaşayan arkadaşlar Ülker fındık ezmesini veya başka marka fındık ezmesini kullanabilirler bunun yerine. Krema olarak da Pınar, Ülker ve Sek marka kremaları kullanabilirsiniz.
Tarifte daha detaylı resimli anlatırım..

Not:

Kendiniz kek yapmak isterseniz tarif burada Ebruli kek tarifi . Veya her hangi bir kakaolu kek tarifi yapabilirsiniz. 
Ben yaptığım ebruli kekin yaklaşık 7-8 dilimini kullandım. 



Malzemeler :
  • 7-8 dilim kendi yapmış olduğunuz kakaolu kek 
  • veya 2 adet Ülker Kakaolu Baton Dankek 

İçine: 
  • 1/2 çay bardağı Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı file badem veya şekilmiş ceviz
  • yarım su bardagı kuru üzüm

Kreması için:
  • 100 gr Biscoff veya Fındık ezmesi (yani kavanozun yarısı)
  • 100 ml krema
  • 100 gr çikolata ( eritmek için)

Hazırlanması: 

  • 100gr çikolata küçük parçalara kırılır Benmari eritilir. Eritme sekli Youtube`dan, Uzman tv den ulaşabilirsiniz.
  • Ben biraz büyük tencereye su koydum kaynadı daha sonra onun içine sığacak olan tencereye çikolatayı koydum su kaynayan tencerenin içine oturttum, yanlız dikkat edin suya temas etmesin üsteki tencere.
  •  Bir taraftan tencerenin kulpundan tuttum bir taraftan kaşıkla karıştırarak erittim çikolatayı.
  • Tencereden buyuk, ısıya dayanıklı cam kasede de yapabilirsiniz aynı işlemi.
  • Cam kaseye çikolatayı koyu su kaynayan tencerenin üzerine koyun, suya temas etmesin kase, sürekli karıştırarak eritin  çikolatayı.

  • 150 gr erimiş çikolata 200 gr Biscoffa veya Fındık ezmesine ilave edilir mikserle çırpılır 5 dakikaya kadar.
  • 200 ml kremayı da  ilave edip 3-4 dakika daha çırpın.
  • Çok çırpmayın yoksa krema çürümüş bir hal alır. Krema Biscoffa karışıp koyu hal alıncaya kadar. 

  • Kekleri ufalıyoruz derin bir kabın içine.
  • Hindistan cevizini,  çekilmiş cevizi ilave ediyoruz.
  • Kremadan 3 yemek kaşıgı dolusu ekliyoruz yoğurmaya başlıyoruz, az gelirse tekrar ekliyoruz. Artan kremayı buzdolabına kaldırıyoruz başka zaman pasta yaparken kullanmak için ..
  • Aynen kurabiye hamuru şeklinde yoğuruyoruz.


  • İstediğiniz her hangi bir kek kalıbının içine streç film seriyoruz kenarlardan taşacak şekilde.
  • Yoğurduğumuz hamuru alıp bastırarak kalıba yerleştiriyoruz
  • Kenara sarkan streç filmi hamurun üzerine kapatıyoruz ve buzluğa kaldırıyoruz.
 
  •  En az 1 saat buzlukta bekleyen pastayı çıkarıp üzerini hazır çikolata sosu ile süslüyoruz. isteye göre fıstık serpiyoruz.
  • Eritilmiş çikolatayla veya çikolata sosu da hazırlayıp öyle de süsleyebilirsiniz.
  • Tercih sizin..

  • Azerbaycan`da ve Türkiye`de yaşayan arkadaşlar için kolaylık olsun diye netten bulduğum resimlerle de tarife aydınlık getirmek istedim..Yukarıda bahsettiğim bu ürünlerdi ..


Afiyet olsun !!

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı




Bulgur pilavı ayrı sevilir orası kesin.. Bir de yeşil mercimek eklenince harika iki oluyor bu da kesin..
Bu harika ikiliye sarımsaklı, bol salatalık doğranmış cacık da eklenirse yemede yanında yat oluyor..




YEŞİL MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI
 
Malzemeler:

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardagı  pilavlık bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 adet domates
  • 1yemek kaşığı dolusu domates salçası ( isteğe göre biber salçası da olur)
  • 1 diş sarımsak ( isteğe göre)
  • 2 adet yeşil biber
  • 6-7 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2,5 su bardagı kaynar su ( et suyu varsa süper olur)
  • tuz, karabiber, kuru reyhan, kuru nane

Hazırlanması:

  • Öncelikle yeşil mercimeği suda 40 dakika ıslatıyoruz sonra suyunu süzüyoruz.
  • Tencereye sıvı yağı koyup hafif ısıtıyoruz, ardından bir adet orta boy soğanı ince ince doğrayıp kavuruyoruz.
  • Sarımsagı ve yeşil biberi ince ince kıyıp ekliyoruz ve soğanla birlikte 2 dakika kavuruyoruz.
  • Domates salçasını ekliyoruz, 1 dakika kadar kavurduktan sonra, kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış domatesleri ilave ediyoruz ve 2-3 dakika daha kavuruyoruz.
  • Suyunu süzdüğümüz yeşil mercimeği ilave ediyoruz, çok kısık ateşte domatesin suyunda mercimekler hafif yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. ( daha önceden de haşlayabilirsiniz mercimeği ama böyle kısık ateşte de ağır ağır pişerek aynı işlem olmuş oluyor)
  • Bulguru yıkayıp mercimeğe ekleyip 3 dakikaya kadar kavurup, kaynar suyu ekleyip ( su biraz pilavın üzerine çıkacak şekilde olcak) tuzunu, karabiberini, kuru nane, kuru reyhanı ilave edip karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz.
  • Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.
  • Ağzı kapalı şekilde 10 dakika dinlendiriyoruz pilavı.
  • Sonra servis edip afiyetle yiyoruz.


✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM