26 Kasım 2012

Aşure Tatlısı-2




Aşure tatlısı -2 dedim çunku ilkini iki sene önce yapmıştım.
Hatta Aşure yarışmasına da daha farkı bir aşure tarifi ile katılmıştım.
Bu gün de aşure tarifim yok.
Çünkü internette aşure tarifi çok ve bu güzel yapan da çok. O yüzden ben sadece bir kaç yerden aldığım bilgilerle ve Çektiğim 146 aşure resimlerinden ( yanlış okumadınız bu resimlerden 146 tane çektim:)) enn güzellerini blog için seçtim, düzenledim...
Yapılan aşurelerimiz kabul olsun. Dualar, oruçlar, ibadetler kabul bulsun...
Amin...



Aslında bu Nun (a.s)ve ona iman edenlerin gemide yaptıgı bir yemek ama, benim için de meraklıdır bu yemege seker de ilave edildi mi yoksa..:)) 




Soru: Aşûre ismi ile maruf yemeğin Aşûre günü ile bir ilgisi var mıdır?


Cevap: Evet vardır. Hikaye edildiğine göre Hz. Nuh (a.s.) ve ona iman edenler Allah'ın izni ile Nuh (a.s.)'ın yaptığı gemi vasıtasıyla tufandan kurtulurlar. Tufanda yeryüzü tamamıyla sular altında kalmıştır. Tufan bitip de gemi karaya oturunca, sular altında kalan yeryüzünde yiyecek bir şey bulamazlar. Tufan müddetinde aç kalmamak amacıyla gemiye alınan erzaktan geriye kalan farklı tahıl, meyve vs.'yi Hz. Nuh (a.s.) karıştırarak bir yemek yapar. Ve İşte ortaya bu lezzet çıkar. Bununla beraber daha sonraları insanlar bu yemekten esinlenerek ve kendi kültürlerinin zenginliklerinden de yararlanarak farklı zenginlikte karışımlarla Aşûre yemeğini geliştirmişler ve hatta sadece Aşûre gününe has olmayıp diğer zamanlarda da bu yemeği, tatlıyı tüketmişlerdir.



Aşure Günü
Aşure Günü oruç tutmak sünnettir. Peygamber efendimiz buyurdu ki: "Bir kimse, Aşure günü oruç tutsa, Allahü teala ona bir şehid sevabı verir. Aşure günü oruçlu olan için, yedi gök ehlinin sevabını yazar. Aşure günü bir mü'mine iftar verene, ümmet-i Muhammed'in hepsine iftar vermiş gibi sevab yazılır. Aşure günü bir yetimin başını okşayana Allahü teala o yetimin başındaki kıllar kadar Cennet'te derece verir."
Yahudiler, hazret-i Musa'nın Muharrem'in 10. günü hürriyetine kavuştuğuna inanırlar ve o Gün oruç tutarlar. Bu sebeple Müslümanların onlara benzememek için Muharrem'in 9, 10, 11. Günleri oruç tutmaları gerekir.
Şiiler, "Muharrem'in onuncu günü" hazret-i Hüseyn şehid edildiği için matem tutarlar. İslamiyette matem tutmak yoktur. Nitekim; Resulullah'ın Taif'te mübarek ayaklarının kanadığı, Uhud'da mübarek dişlerinin kırıldığı, yüzlerinin kana bulandığı ve vefat ettikleri günlerde de matem tutulmaz. A
Alıntıdır bu yazı :
http://www.diyadinnet.com/ dan 





Nuh aleyhisselam tufandan sonra pişirdiği rivayet edilen aşure bugün de adet olarak devam etmektedir. Bunu ibadet olarak kabul etmek yanlıştır.
 Zira Muhammed aleyhisselam ve Eshab-ı kiram böyle yapmadı. Bunu ibadet sanmak bid'attir ve günahtır. Çünkü Muhammed aleyhisselamın yaptığı veya emrettiği şeyleri yapmak, ibadet olur.
Din kitaplarının yazmadığı, İslam alimlerinin bildirmediği şeyleri yapmak sevab olmaz, günah olur.



Rabbim hayırlısı ile gelen senin Asure gunune çıkmayı. ve bu günün sevabından nasiplenmeyi nasip etsin..
Amin.. 



10 Kasım 2012

Her karede bir anı! İnstagram serüveni ve Ben..-1





 Geldi mi zamanı?   Gelmiş, gelmiş hatta geçmiş bile.. Ben yazana kadar ooo İnstagram artık web sayfalarına bile geçmiş.
Şimdi bu kadın neden bahsediyor diyeceksiniz.Açıklıyorum : Ay, Ay, Ay bu aralar fena şekilde sevdalandım
Kime mi?  Instagram`a :))
Sormayın? oyle bir sevdaya yakalandım ki sormayın.. Instagramla yatıyorum Instagramla kalkıyorum. Facebook`un pabucunu attım dama. Orası bana tarih oldu. Sadece blogun reklamı için kullanıyorum facebook adresimi. Tabi daha önce kapatmışdim Facebook`u ama daha sonra blogumu facebook uzerinden daha iyi tanıtırım diye düşündüm ve geri açtım. Simdi sadece Yemek resimlerim ve blogda yaıin yaptığım gün ilan asma yeri olarak kullanıyorum gelip bakabilirsiniz yalanım yok :)
Blogu bir suredir ihmal ettiğimde bu yüzden biraz:(( Maalesef ama burada olmaktan, beni okuyanları,sevenleri hiç ama hiç bırakmak fikrim yok. Allahın izniyle. Ömrüm olduğu sürece buradayım İnşallah.
İnstagram Mutfak Dili`nin yerine gecemez..
İnstagrama üye olduğum ilk günlerde, yani temmuz ayından bu yana 1000`e yakın izleyici kazandım. Hepsi bir-birinden harika insanlar..
İlk başlarda sadece 229 izleyicim, 137 resimim, 141 kisiyi izliyordum:)


  İnstagram nedir deye soracak olursanız şöyle acıklıyayım. Günlük resimli haber yeri; Haberin kaynağı da sen kendin ( benim tanıtım seklim bu )
Yediğin, içtiğin, gezdiğin, yaptığın her faaliyeti anında resimleyip yüklüyorsun senden haber almış oluyor herkes..  bir nevi Twitter gibi bir şey.
 Şimdilik Twitter`de hesabım yok. Daha kuşlar o haberi getirmedi bana :)
İnstagrama nasıl üye olunur  smart telefonunuz varsa telefonun market kısmından İnstagram deye arıyorsunuz, indiriyorsunuz üye oluyorsunuz ve beni takibe alıyorsunuz. Bekliyorum :))
Ama artık İnstagramın internet sayfasında var yani bilgisayardan doğru da kullanıla bilir artık 1 hafta once buraya da gelmiş bulunmakta..

Son durum boyle 420 resim, 943 izleyicim, 304 kisiyi ben izliyorum..


Cook eğlendiğimi,harika arkadaşlar edindiğim söyleye bilirim..
Peki ben neler paylaşıyorum orada ? Aldığım herşeyi, gezdiğim heryeri, yemekleri, kurduğum sofraları, günlük ev halimi, düzensiz mutfağımı, düzenli evimi, balkon keyfimi, hüzünlü mutlu anımı, arkadaşlarla cay keyfini, diyet yaptığım haberini, aldığım pembe ceketi, izlediğim filimleri. ve s.. Yani kısacası ben oradayım.
Yalnız herkese acık değil profilim.
Beni izlemek isteyen bana teklif gönderir, bende inceliyorum teklif göndereni sonra da izlemek için izin veriyorum. Nedeni şu : çünkü bu bir sanal ortam ve rsimlerimin herkesin görmesini istemiyorum.. Sürekli bilinmedik izleme teklifi geliyor ve inanın bunlardan bir çoğu sadece resimleri calmakla mesgul olanlar bunu biliyorum..
Kayd olup gelirseniz İnstagrama, Benim ismim aynı blogun ismi Mutfak Dili deseniz yeter. Oradayım..
Bekliyorum ..Kayd olunca sizde keyfine doyamayacaksiniz.


Tabi beni binlerle izleyicisi arasında seçerek izleyen ünlü kişilerde var.. Hepsi gercek taklitten sakının:)




✿✿✿
 Peki ben neler paylaşıyorum .. İşte bunları

Bir ömür boyu anılarıyla yaşayacagım, çook sevdigim parkta arkadaşlarla birlikte kebap keyfinden bahsettim..



Çook severek aldıgım ama içine sığamadığım pembe ceketi ve kırmızı ayakkabılarımı koydum


 İllaki bu pembe ceketi Kurban bayramına giyecegim diye kafaya koyup tam 1 ay sevdigim böreklerden, tatlılardan, yiyeceklerden, şekerden vazgeçerek diyet yapıp 70 kilodan 65 kiloya inme serüvenimi yayınladım..:)) 



Amerika`da bir evin önünde halı yıkanıyorsa o evin bir türke ait olduğundan şüphe etmemek lazım:)) dedim İnstagramda ... 
Yalnız ev benim değil. Halımı arkadaşın evinin önünde yıkadım.. Bu Amerika`da bir ilk olabilir:) 
diye not düşdüm..



 Sabah kahvaltıdan sonra motora takılmıs gibi bulasık yıkadım,evde cok degil hafif temizlik yaptim, 5-6 makine camasir katladim, aksama yemek yaptim ( kahvaltiyi gec yaptigimiz icin oglen yemek yemedik), utu yaptim, dus aldim. ,Şu an kendimi cekyata attim ipad'i aldim "Leyla ile Mecnunu"actım, çay keyfi yapayım dedim.. Şu an gece saat 10:19 disari hic cıkmadım ve tüm bu işleri zor yetistirdim. Yani ev hanımı olmak kolay iş değil.. Cayımı tazelemek lazım halim yok.. "Çaayy banaaa kocacım çayyyyy.. ". Ses yok..:((
diye not düştüm İnstagrama..


Esim saç kesmeme laf etti 

Çok kızdım...:(( Kızgınlıgımı böyle paylaştım

  Ee baska ne yapabilirim ki en azindan o zaman her tarafi ayni olur 0`a vurursam ;))

Nerde berberimizzzz..:((

 

 Yine bir gun biter, 

Yine karanlık çoker gurbetin üstüne

 Yine gönül bir ah çeker 

Yine der ki hayrilisi. 

 Kuşlar gider yuvasına

 Yanar sokak lambaları

Bir cay demle çık balkona 

Dinle ,seyret giden zamanı" diye hüznümü paylaştım


İsmimi bir kere söyleyince anlayan ama son harfi a yazan starbucks görevlisine kocaman aferin :))yalnız yalnış anlaşılmasın ikisi de benim degil bu kahvelerin. Kızımın hot chocolate da benim ismimi yazdı ;)) kısa yoldan yürüdü. ;))
paylaştım kahve keyfimi..



 Sofram yarim saat önceden hazır. Sağdakı boş olan kabin içine de menemen koyduk mu sofram bu gun mor. Günaydın herkese dedim
Bir kahvaltı sofrasından..



   Harika oyuncu  Vahide Gördumu izlemek için artık Her salı Fox tv`e kitlenirim. Yok yaa Amerika`ya bir gun sonra ulastığına göre çarşamba oluyor.. Neyse yeni dizim Merhaba hayat..

dedim..  

 

 Kim sevmez sürprizi. Can arkadaşım Gulşahın doğum gününe sürpriz yapmak istedim. 

İki hafta once not etmiştim dogum gününü telefonuma. Seviyorum sürpriz yapınca insanların yüzündeki mutluluğu. 

Dun gece kacan uykumun sonucu.  Gofretli cilekli pasta. Kasım ayında dogum günü olan tüm Ig arkadaşlarım için olsun bu pasta. Nice hayırlı senelere !

paylaşarak tam 238 beğeni ve 80 den çok yorum aldım..

İşte uğruna baklavalardan, böreklerden , dolmalardan vazgeçtiğim unlu pembe ceketim ve bayramlık ben ;))

diyetimin sonucunu yayınladım..  

Arkası haftaya kuşagında..

Hepinizi İnstagrama bekliyorum

Sevgiler..

 


İnstagram 2

Ücretsiz fotoğraf paylaşma programı olan İnstagram, 2010 yılının Ekim ayında Kevin Systrom ve Mike Krieger isimli iki genç girişimci tarafından kuruldu.
İnstagram ilk kurulduğunda sadece İphone, İpad ve İpad Touch aletlerinde kullanılırken geçtiğimiz Nisan ayından itibaren Apple ve Android tabanlı akıllı cihazlardada kullanılabilmekte.
İnstagram neden bu kadar ilgi çekti?
Kullanıcı çektiği fotoğrafları hızlı ve çok basit bir şekilde Twitter, Facebook, e-mail, Foursquare, Tumblr gibi bir çok sosyal medya ağlarında paylaşabiliyor. İnstagram’ın işleyişi Facebook veya Twitter gibi diğer sosyal paylaşım programlarını anımsatıyor desekte aslında burada üretilen fotoğraflar çok farklı bir yerde duruyor.
Cep telefonundan o anda çekilmiş sıradan bir nesne veya an çektiğimiz fotoğrafın konusu olabiliyor. Ve bu   fotoğraflara baktığımızda amatör veya profesyonel bir fotoğrafcı gözüyle kurgulanmış bir kadrajın olmaması, teknik ve estetik bilgilerden uzak olması bile dikkat çekmesine engel olmuyor. Çekilen fotğraflara çok farklı filtre ve efektler  uygulayıp fotoğrafı alışılagelmiş bir görüntü olmaktan çıkarıp çok kısa bir zaman diliminde çok hoş bir fotoğraf karesine dönüştürmeniz mümkün.

✿✿✿

 İnstagram ile İphone ile çekilen fotoğraflar inanılmaz şaşırtıcı sonuçlar veriyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde iphone ile çekilen fotoğraflarla “İphoneography” ismiyle bir sanat akımı başlamış olup ve bu fotoğraflarla çok farklı sergiler açılmakta.
İnstagram’ın ülkemizde de kullanıcı sayısı oldukça fazla ve her geçen gün katlanarak artmakta. Bir çok ünlü sanatçı, fotoğrafçı, oyuncu, sporcu, devlet başkanları instagram kullanıyor. Fotoğraf paylaşım siteleri veya diğer sosyal ağlarda harcadığımız vakitleri düşünürsek, çevremizde her gün gördüğümüz görüntülere karşı “görsel bir bağımlılık” geliştirdiğimizi artık söyleyebiliriz.
Eğer “fotoğraf çekmeyi seviyor ve zaman bulamıyorum” diyenlerdenseniz İnstagram tam size göre derim ve kesinlikle öneririm. İçinizdeki fotoğraf aşkını omiş rtaya çıkarıp sizi bağımlısı yapabilecek bir programla karşı karşıya olduğunuzu da bilmenizi isterim ;)
İnstagram uygulaması İTunes App Store ve Google Play online satış mağazalarında ücretsiz dağıtılmakta.

4 Kasım 2012

İçli Köfte-2




Merhaba!
Desem  ki yorgunum, desem ki hastayım, desem ki çok yoğunum, saysam ki sudur budur mazeret yerine geçer mi acaba..
Belki de çok bunaldım, belki de. belki de..
Off.... Neyse ne buradayım iste. Yazılacak o kadar konu var , o kadar tarif var ki anlatamam. Yok anlata bilirim de yukarıda saydığım mazeretler var tabi ki..

Nereden başlasam dedim.. Acaba uzun zaman önce kırık kalemle yazdığım şiir`den mi başlasam, yoksa son zamanlarda kurduğum sofralardan mı, Amerika masalından mı, biriken tariflerden mi..
Karar kıldım, daha önce bir türlü tutturamadığım hatta 1. İçli Köfte tarifimde " Her kesin acemice de olsa denediği ilk yemeği vardır. Başarılı olan da vardır, başarısız olup da yok ben bunu yapamam deyip vazgeçende. İçli köftede benim ilk defa deneyip de başarısız olduğum yemeklerden bir tanesi" diye başlayan İçli Köfte macerama yeniden devam etsem dedim.



Artık İçli köfte dükkanı açacak kadar ilerledim şükür.. Hızımı alamayıp gelen her misafire yapıyorum artık..
Çocuklar öyle alışmış ki bunu normal yemek zannediyorlar.. Oğlum " Anne içli köfte var mı bu gün" diye soruyor hafta içi 3-4 kere. Mübarek çocuk iste( çekmiş anasına)  bunun yoğurt çorbası kadar kolay olduğunu zannediyor..
"Alışmış kudurmuştan beterdir" lafını atalar cuk diye oturtmuş benim oğlanın bu lafına..
Bende söylüyorum ama anlamıyor ki gariban.  Türkçesi bozuk yabancı ülke mağduru çocuğum..
Ayy acıdım yazarken yavu.. Çocuk kudurmuş lafını bilmiyor.. O my God...:))
Al iste " Al anasını vur çocuğuna"... Çenem düştü mü .. Düştü evet:).
Özlemişim ama yazmayı yaa. konuşmayı da tabi.. :))



Efendiimmm... neredeydik?
Hımm,  hatırladım İçli Köftede..
Tarif çook kolay ve harika sonuç oluyor.. Misafire aynı gün yapıyorum taze taze..
Tarif eski tarifin bir az daha farklı versiyonu.. Malzeme ve yapım sekli değişti sadece..



Malzemeler:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 3-4 yemek kaşığı kaynar su
  • 1orta boy patates (haşlanmış, rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı domates salça veya kırmızı biber salçası
  • 1 yumurta
  • yarım bayat ekmek içi ( suda ıslatıp suyunu sıkıp ekliyoruz) ve ya 3 yemek kaşığı galeta unu.
  • tuz 


İç malzemesi için:

  • 400gr kıyma
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet büyük soğan
    Yarım su bardağından biraz fazla kıyılmış ceviz
    tuz, karabiber, kimyon, kuru nane, kuru reyhan ve istediğiniz baharat

Kızartmak için: 

  • Bolca sıvı yag











Hazırlanması:

  • Yağı tencereye koyup,oğanı yemeklik doğrayıp biraz kavuruyoruz. Kıymayı ekliyoruz ve suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Tuz, karabiber ve cevizi ekleyip karıştırıyoruz 5-6 dakika. Ocağı kapatıp soğumaya bırakıyoruz. (Cevizi, ağıza gelecek dirilikte olması için bıçakla kıyıyoruz) (Ben cevizle birlikte biraz da kıyılmış antep fıstığı ekledim)
  •  Patatesleri mümkün oldukça küçük kucuk doğrayıp üzerine yarım su bardağı  su ekleyip ocakta suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. 
  • Patatesler suyunu çekmeye yakın çatalla ve ya patatese eziciyle piştiyi tencerede eziyoruz. 
  •  Ocaktan alıyoruz kenarda beklesin.
  • Derin bir kaba bulguru döküyoruz, üzerine tuz ve salça ekliyoruz, uzerinden 3-4 yemek kaşığı kaynar suyu gezdiriyoruz. 
  • Elimizle bulguru karıştırıyoruz salçayı ve suyu hafif yediriyoruz bulgura.. ( acıklıma komik oldu da ama başka türlüsü aklıma gelmedi idare edin:) 
  • Patatesi, galeta ununu, (ekmek kullanacaksak, suda ıslatıp suyunu sıkıp ekliyoruz) yumurtayı ekleyip iyice yoğuruyoruz. 
  • Hazır olan hamurdan küçük parçalar alıyoruz, sol elimizde tutuyoruz, sağ elimizin baş parmağıyla içine doğru oyuk oluşturuyoruz.
  • Mümkün olduğu kadarıyla dıştan ve içinden incelterek şekil veriyoruz. İçine 1 yemek kaşığı az geldiğini düşünürseniz bir az daha iç koyup kapatıyoruz kenarlardan bastırarak. Sonra avucumuzda elips şekli veriyoruz. 
  • Hazır olan köfteler en az 10 dakika beklesin. 
  • Sonra içine en az 4 tane köfte sığacak kadar küçük tencereye bolca sıvı yag döküp ısıtıyoruz.
  • Yağ çok ısınmalı ki köfteleri içine atarken köfteler yag çekmeden hemen kızarsın.
  • Köfteleri hafif rengi değişinceye kadar kızartıyoruz. Kızaran köfteleri alıp kağıt havlu serili tabağa diziyoruz fazla yağı çeksin diye. 
  • Sonra maydanoz yaprakları ile süsleyip misafir masasını şenlendiriyoruz.
  • Afiyet olsun..


✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM