28 Eylül 2012

Kakaolu İçli Kurabiye



Günaydın.. Amerika saati ile  sabah saat 11:07 çünkü..
Bir kaş gündür artık Amerika Masalının devamını yazayım dedim.
Olmadı.
 Hani " Gelin ata binmiş ya nasip" demiş ya ona döndü..
Yazamadım,  içli kurabiye yaptım. Resmini sanal alemde görüp tarifi nerede diye istek istek uzerine gelince fikrimi deyiştim..
Yaptım afiyetle 3-4 tane yedim demek isterdim ama diyemiyorum çünkü diyete girdim. Üzerimdeki 7 kilo fazlalıkları atmak için karar verdim unlu, şekerli yiyecekler yasak şimdilik.
 Bir incelsem tamamdır sonra gelsin tatlılar, börekler, kurabiyeler.. Çünkü kolay kilo alan biri değilim. Şükürler olsun..
Aslında kolayda verirdim ama bu arlar takıldım kaldım 67 de..
Yalnız kurabiyenin tadı nasıl olmuş diye merak ettim. Evdekilerin de damak zevkine güvenemedim. Bir tanecik yedim. Yalnız bir tane:))
Güzel olmuş elime sağlık..:)




İste merak edenlere  içli kurabiyeni  tarifi..
İç malzeme olarak elmalı tarçınlı cevizli karışım, havuçlu karışım, kabaklı karışım, koyu marmelat veya sadece hindistan cevizi koyabilirsiniz. Ayni benim bu gün yaptığım gibi..



Malzemeler:

  • 125 gr tereyağı 
  • 2 adet yumurta( 1 nin akı ayrılır hindistan cevizine karıştırmak için)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 8 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • Aldığı kadar un  


İç malzeme:
  • 1 yumurta akı
  • hindistan cevizi ( yaklaşık 1.5 su bardagı)
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri 
  •  Not:  eğer önceden evde kalan şerbet varsa onu da pudra şekeri yerine ekleyebilirsiniz. Hem hindistan cevizinin iyice toparlanmasına yardımcı olur



Hazırlanması:

  • Hamur için gereken tüm malzemeler ( un  ve 1 yumurta akı hariç)  karıştırılır. 
  • Un yavaş yavaş eklenir yumuşak hamur elde edilir.
  • Hamur biraz bekleye dursun iç malzemeyi hazırlayalım.
  • 1 yumurtanın akı hindistan cevizi ve pudra şekeri karıştırılır. Pudra şekeri yerine eğer evde daha önceden kalmış şerbet varsa onu ekleyebilirsiniz. Hindistan cevizini iyi topluyor.
  • Hamurdan küçük parçalar koparılır içli köfte yapar gibi çukur yapıp içine hindistan cevizinden koyup büzerek kapatıp, yuvarlayıp yağlanmış tepsiye diziyoruz
  • 180 C ( 350 F) önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarıp sıcak sıcak üzerine pudra şekeri serpiyoruz.

Afiyet olsun!



18 Eylül 2012

✿ Yoğurtlu Ispanak Yatağında Fellah Köfte ✿




Biliyorum iddialı ismi oldu yemeyin, Yok salatanın.
Aslında bende anlamış değilim bunu.. Yemek de olur, salata niyetine de olur.
Aslında benim için gayet harika bir  bir öğün yemek. Daha ne isterim ki.. Bulmamış bunamış derim. Gerçi bu aralar acaba bunadım mı diyorum kendime de..:) Çenem mi  düştü mı yine galiba düştü :)
Bu gün arkadaşlarla birlikte yakın zamanda düzenlenecek olan festival için gözleme yaptık. yapılacak sayı  400`dü de o kadar gözleme tabi bir günde yapılacak değildi. İç malzeme az gelince bahtımıza ne çıkarsa dedik, o günlük yaklaşık 80 tane yaptık. Darısı diğer günlerin basına dedik, artan hamurdan bir iki de kendimiz için yaptık. Kaşarlı, patateslı gözlemelerın yanına bir de çay demledik.
Bir iki götürdüm gözlemeden.. Sanırım 3. gözlemede hamurun hafif sertliğine uğradım, ikinci ısırmada çenemi acıttığımı farkettim.
Hani derler ya çenem düştü aynen öyle oldum . Yalancının evin yandı kimsenin umrunda olmadiya döndüm..:)
Çenem düştü diyorum arkadaşlar çok konuştum ondan diyorum sandı.. :)) Simdi de çenemi kıpırdatamıyorum. Yani kısacası gerçekten Çenem duştu :))

Velhasıl gelelim uzunca ismin  uzunca hazırlanma listesine.. Tarifi Kızlarımla Mutfakta isimli sitede görmüştüm. Arkadaşın eline sağlık olsun. Sade bulgur köftesi ile yapmış oldugu tarife kendimce Fellah köfte eklemesi yaparak hazırladım, guzel bir lezzete ulaştım.  Siz de denemelisiniz..
Köfteye isteğe gore kıyma da ilave edebilirsiniz..


Malzemeler

  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağının  basından biraz eksik kaynar su ( bulguru ıslatmak için)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kasığı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • Tuz, karabiber. kimyon, kuru nane

  • Ispanaklı karışım için:

  • 3 bag ıspanak
  • yoğurt ( isteye bağlı olduğu için miktarı yazmadım ne kadar)
  • 1 dis sarımsak
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • tuz

  • Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salcası
  • 2 adet büyük boy domates..
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ

  • Süslemek için ince kıyılmış  dereotu..




Hazırlanması:


  • Bulguru derin bir kaba aliyoruz. 
  • Kaynar su ekleyip,  uzerini kapakla kapatiyoruz , suyunun cekmesini  bekliyoruz 10 dakika kadar.
  • Sonra Robotta  cekilmis soğan, yumurta, irmik, un, tuz, karabiber, kuru nane, kimyonu  ekleyip iyice yoguruyoruz.. (Bu yoğurma aşamasında un az gelirse ilave edilir. Çok sert olmayan bir hamur elde edilir. ) Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar koparip yuvarliyoruz,  işaret parmagimizla  ortasina bastirip  cukur olusturuyoruz
  • Tencerede su kaynatiyoruz, biraz tuz ekliyoruz.  
  • Kaynayan suya koftelerden 5`şer 6'şer ekleyip  2-3 dakika haslayip aliyoruz, bir kenarda soğumasını bekliyoruz. 
  • Ispanakları yıkayip doğruyoruz.,. Soğani ince kiyip yagda kavuruyoruz.,
  • Uzerine doğranmış ıspanaklar ilave edip ıspanağın yaprakları fazla ölmeden ocaktan alıp  sogumasini bekliyoruz
  • ( ıspanagı kavurmadan da kullanabilirsiniz. İnce dograyin yogurtla karıştırın) 
  • Yoğurda 1 diş sarımsak rendeliyoruz.,  kavrulmuş ıspanaga ilave edip karıştıriyiruz.   Yoğurdun miktarı sizin kendi zevkinize baglı.. Az veya çok olması. 
  • Ben çok seviyorum o yüzden yaklaşık kucuk salca kavanozu  kadar belkide biraz daha fazla yoğurt ekledim..
  • Bir tencerede 4 yemek kaşığı sıvı yağı ısıtıyoruz.Domatesleri rendeleyip yağa ilave ediyoruz, domates salçasını, biber salçasını ilave edip kavuruyoruz.. 
  • Hafif  kavrulan karışıma haşladığımız köfteleri ekleyip biraz da köftelerle birlikte kavuruyoruz. Köftelerin her tarafına domatesli sosun bulaşmasını sağlıyoruz..Ispanaklı yoğurtlu karışımı derince servis tabağına yayıyoruz. köfteli domatesli karisimi uzerine ekliyoruz..
  • Tencerenin dibinde kalan domatesli sosu da uzerine gezdiriyoruz.
  • Uzerine ince kıyılmış dereotu serpiyoruz.
  • .Afiyetle yiyoruz





12 Eylül 2012

✿ Tahinli Kandil Simidi ✿




Baka kalırım giden geminin arkasından...der bir şarkının sözleri..
Kalan gidene gidense arkada bıraktığı bir suru anılara, bir çok arkadaş üzülüyor, özlüyor.

Oldum olası sevemedim ayrılığı. Bazen bakıyorum bir damla göz yaşı çıkmaz çoğunun gözünde ayrılıklarda. Sorarım bunu kendime " Ben çok mu duygusalım her şeyi kafaya takıyorum? Yoksa onlar çok mu rahat, her şeyi oluruna bırakıyorlar öylemi olmalıyım "
Çözemiyorum ama kendimi de bir türlü teselli edemiyorum bu konuda.
Bir şarkıda, bir resimde, bir küçük hatırada hatırlar dururum gideni.: (

Gecen gün resim arşivimi gezerken can arkadaş Ülkü`nün sofrasından çektiğim bu harika simitlerin fotoğrafı gibi..
Bir gönül eri, bir fedakar anne, sabır taşı, her şeye olumlu bakan, Yalnız seni isterim ya Rabbi demeyi her daim başaran, sağ elinin verdiğinden sol ellerin haber etmeyen  harika bir insan..
Nerede tüm bu güzel özellikler bir insanda.. ((

Ayrılıkların en acısını yaşadım desem doğru tanımlamış olurum sanırım Ülkü arkadaşın gidişinde.
Amerika`nın rahatlığında kendini kaybetmeyen, manevi degerini yitirmeyen, kimim, neyim ne için geldim düsturuna itaat eden, buradan gidecekler arasında ilk sırada duranlar varken onların gitmesi dokundu bana..
"Her şeyde hayır vardır" sözünü bilmesem çok niçin derdim de.. Şükür ki bu inanç duygusu var içimizde..
Can arkadaşım herşey ama herşey hakkında öyle hayrili olsun ki. Rabbimin izni inayetile.

Arşivin kurcalanan bölümünden çıkan ve en çokta uzun zamandır ilgilenemediğim bloguma yayın yapmama sebep olan bu harika tarifi paylaşmak istiyorum.




Herkesin bildiği kandil simidi bu . Yalnız arkadaş evdeki tahini değerlendirmek adına tahin de ekleyince ortaya süper bir tat çıkmıştı.
Ülkü`cum teşekkür ederim bu güzel lezzet için.

Malzemeler: 

  • 100 gr tereyağı ve ya margarin ( oda sıcaklığında olacak)
  • 2 yumurta ( birinin akını ayırın uzerine sürmek için)
  • 1/2 cay bardağı sıvı yağ ( zeytin yağıda olur)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tahin ( isteğe gore 3 de koyabilirsiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
  • susam, çörek otu

Hazırlanması:

  • Un ve bir yumurtanın akı hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Sonra unu yavaş yavaş ekliyoruz. Kıvamı hafif gevrek olacak elimizle tutuğumuzda hamura kolay sekil verecek kıvama geldikte un eklemeyi durduruyoruz.
  • Biraz daha yoğurduktan sonra 15 dakika kadar dinlendiriyoruz.
  • Sonra hamurdan parçalar alıp rulo yapın. 
  • Simit şekli verecek şekilde kesin sonra simit sekli verin, önce yumurta akına sonra ister susama ve ya çörek otuna bulayıp yağlanmış tepsiye belli aralıklarla diziyoruz. 
  • Önceden ısıtılmış 200 C ( 350F)  fırında uzeri hafif kızarana kadar pişirin..

Afiyet olsun..



4 Eylül 2012

✿Şekerbura ( Azerbaycan Mutfağı)✿





Kizzz nerelerdesin?

Nevruz sekerburası gibi ara-sıra gözüküyorsun ya..
Diye espri yapılır Azerbaycan dilinde en sevdiğin arkadaşına..
Ne bu simdi demeyin anlatıyorum biraz sabir..

Simdi size tarifini vereceğim şekerbura denilen bu kurabiye Azerbaycan mutfağında sadece Nevruzda yapılırdı benim zamanımda. Gel zaman git zaman şekerbura zamanla artık düğün, derneklerde de boy göstermeye başladı.
Yani martin 20 si kutlanacak Nevruz bayramına aylar öncesinden hazırlanılır benim memlekette.
Özellikle 3 çesit hamur isi kesinlikle yapılır. Şekerbura, şorgoğal, baklava..



Her yılın sadece Nevruz`unda yapılan bu kurabiye, mecburen espri konusu olmuş laf arasında..

Kız gözükmüyorsun nerelerdesin?.
 Nevruz şekerburasına dönmüşsün..    Yani yıldan yıla gözüküyorsun..:))

Şimdi ayni lafı kendime ve Mutfağımın Diline soruyorum. Eee... Mutfak Dili hayırdır uzun zaman sonra Azeri mutfağından bir lezzetle karşımızdasın?.
 Doğru buradayım ve de Azerbaycan mutfağının en güzel lezzetile birlikte..




İtiraf edeyim evlendiğimden bu yana evimde Azerbaycan mutfağından lezzetleri çok yapmıyorum. Sebebini zaman zaman soruyorum kendime " Neden?" diye. Cevabım kısa ve net oluyor kendime " Sen sürekli değişken ve sürekli yeni tatlar ve yenilik arayan bir balık burcusun canim. Alıştığın lezzetten başka lezzet aramak hoşuna gidiyor ve de ayrıca hatırlatırım sen bir türk gelinisin".. Hihi hi.. ne de savunmacıyım..)

Uzun lafın kısası mutfağımda uzun zaman sonra Azerbaycan mutfağı misafirdi ve ben önlüğümü bu mutfağın en zor lezzeti için önümü takmış, kolları sıvamıştım.

Özlemiştim hemde çok..
Keyif almıştım hemde çok.
Ve de başarmıştım hemde çokk..

İşte lezzet ve tarif..



Malzemeler:

  • 1 kg un (elenmiş)
  • 250 gr tereyağı ve ya margarin
  • 2 yumurta
  • 1 kutu krema ( krema yerine 200gr yağlı yoğurt da olur)
  • 1/2 bardak yağlı ılık süt
  • 1/2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • bir fiske tuz.
 İç malzeme için:

  •  500 gr kavrulmuş kabukları temizlenmiş robottan çekilmiş fındık ( badem ve ceviz de olur)
  •  300 gr toz şeker
  • 1 emek kaşığı ezilmiş kakule. 
  • Kakule bulunmazsa yerine 2 paket vanilya 

Hazırlanması:

  • Maya ve şeker ılık süte eklenir. Karıştırılır.. hafif mayalanması beklenir.
  • Un derin bir kaba koyulur ortası çukur yapılır.
  • Maya seker sut karışımı, yoğurt ve yumurta sarısı eklenir. Bir fiske tuz ilave edilir ve sert hamur yoğrulur..
  • Un az gelirse ilave edilir..
  • Hamurun üzeri örtülür bir kenarda beklerken iç hazırlanır.
  • Fındıklar kavrulur ve kabukları iyice temizlenir. Eğer badem ve ya ceviz kullanmak isterseniz, iç malzeme için onlara da ayni işlem yapılır. (Yalnız bademlerin kabukları kavrulduktan sonra zor çıkıyor o yüzden bademleri önce kaynayan suya ekleyip, çıkarıp sonra kabuklarını temizliyoruz. Islaklığı geçtikten sonra da kavuruyoruz.)
  • Kavrulan fındıkları robotta un haline gelinceye kadar çekiyoruz.
  • İçine 300 gr toz sekeri ve dövülmüş kakuleyi ( eğer kakuleyi hazır bulursanız o zaman 1 tatlı kaşığı yeterli olur) ekleyip karıştırıyoruz.İç malzeme hazır.


  • Dinlenmiş hamurdan bir parça; tahmini büyükçe bir ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve yuvarlanıp bir tepsiye dizilir. Kurumaması için uzeri hafif nemli bezle örtülür.
  •  Hamurlardan bir bir alınır hafi un serpilmiş tezgahın üzerinde açılır. Bardak ağzı büyüklüğünde.. (resimlerde oldugu gibi)
  • İçine bir yemek kaşığı ic malzeme koyulur. kenarı normal poğaça şeklinde kapatılır.  İste geldik asil önemli noktaya.

  • Kurabiyenin kenarı özel bir şekilde, sanatsal bir şekilde bükülür. Şöyle ki bir kenardan başlanır.  bas ve işaret parmakla hafif inceltilir ve içe kıvrılır. Otlu Poğaça tarifinde anlatmıştım nasıl büküldüğünü.


  • Gerisi de inceltilir ve ötekinin üzerine kıvrılır. Böylece işlem tamamlanır.

  • Daha sonra özel ve küçük bir cımbızla ismine azerice de " Makkaş " denilir. Onunla hamurun üzerine desen yapılır. Hamurdan hafif cimcik koparıp geri bırakacagız. İstediğiniz deseni verebilirsin.(Hatta ben küçükken çok severdim isimyazmayı..).
  •  Bu Makkaş denilen cımbızı bulmak mümkün olmaya bilir. Onun yerine bildiğimiz cımbız ise yarayabiliyor..
  • Aynı işlem tüm geri kalan hamura yapılır.

  • Biten kurabiyeler hafif yağlanmış tepsiye diziliyor ve 200 C ( 350F) fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir.
  • Yaklaşık 15-20 dakika..
  • Fırından çıkan kurabiyler kurumaması için bir bezin arasına koyulur ve poşette saklanır.. 
Afiyet olsun..!

Kurabiyenin püf noktası;
Maya az konulacak, kabarıp üzerindeki desen kabolmasın deye..







✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM