1 Aralık 2010

PATLICAN DOLMASI

 








Kaç yıl oldu hatırlamıyorum bu tarifi Oktay ustanın programından almıştım. İlk denediğimde kimse bunun patlıcan olduğunu anlamamıştı. Çok sevinmiştim. Yalnız neye sevindiğimi hatırlamıyorum. Yemeyi çok iyi yaptığım için mi yoksa patlıcan sevmeyenlere patlıcanı çaktırmadan yedirdiğim için mi bilmiyorum. Bildiyim tek şey her kesin bu yemeyi  sevdiği. İnşallah sizde deneyip seversiniz. Yapılışı bir az uzun olsa da sonuçta oluşan o tat için bu zahmete katlanılır sanırım.

 Resimleri bir kaç sene önce acemi zamanlarımda çekmiştim. 

 Tarif şöyle:

Malzemeler :

 500 gr yağsız kıyma
3-4 adet ince uzun boy patlıcan
2 adet yumurta
1 adet orta boy soğan 
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı salça
nane, tuz, karabiber
kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanması:
  Önce kıymaya ince doğranmış soğanı, tuz.  karabiber, kuru naneyi ekleyip karıştırıyoruz. Patlıcanın kabuklarını alacalı soyuyoruz.  Resimde gördüğünüz gibi tahmini 1 veya 2 santim genişlikte patlıcanları doğruyoruz.

Daha sonra doğradığımız patlıcanları  tekrar  ortasından kesiyoruz


Yalnız dikkat edin ikinci kesim işleminde patlıcanları sona kadar kesmiyoruz. Açık balık ağzı gibi olacak . (Ben böyle tarif ede bildim)
Arasına kıymayı doldura bilmek için.



Sonra kestiğimiz patlıcanları tuzlu suda yaklaşık yarım saat bekletiyoruz. Sudan çıkardığımız patlıcanları havlu peçete veya mutfak havlusunun uzerine koyarak fazla suyunu kurutuyoruz. Kuruttuğumuz patlıcanların arasına   kıyma koyuyoruz.



Hazır olan patlıcanları önce yumurtaya , sonra una bulayarak kızgın sıvı yağda kızartıyoruz. Un az gelirse yine ekleye bilirsiniz.











    
Kızarmış patlıcanları teker teker geniş tencereye diziyoruz. Üzerine 1,5 su bardağı suda erittiğimiz 1 yemek kaşığı salçayı ekleyerek kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Piştikten sonra servis tabağına alın ister uzerine hafif sarımsaklı yoğurt ekleyerek ister sade olarak servis yapın .
(yoğurtlu güzel oluyor)


Afiyet olsun!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler yorum yazdığınız için .. Beni çook mutlu ettiniz. :)

✿Mutfak Dili ✿ © Ocak-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM